Mainos

Kunnat lyhensivät velkojaan

Kunnallistalouden suotuisa kehitys jatkui viime vuonna. Kuntien verotulot kasvoivat viidellä miljardilla markalla.

Kuntien velkataakka on keventynyt kolme viime vuoden aikana neljänneksen. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen julkaisemista kuntien taloustilaston ennakkotiedoista.

Kunnat ja kuntien liikelaitokset käyttivät viime vuonna rakennustoimintaan ja muihin investointihankkeisiin 1,6 miljardia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kunnilla oli viime vuoden lopussa pitkäaikaista velkaa 22,0 miljardia markkaa. Asukasta kohti pitkäaikaiset velat olivat 4 292 markkaa.

Veroäyrin hintaa vuodelle 1996 alensi 34 kuntaa. Äyrin hinta nousi viidessä kunnassa.

Kuntaliitto: Kunnista ei ole maksumiehiksi

Kuntaliitto pitää myönteisenä, että kunnat onnistuivat hoitamaan talouttaan hyvin myös viime vuonna. Hyvästä vuodesta huolimatta tilaa uusille valtionosuuksien tai muiden tulojen leikkauksille ei kuitenkaan ole syntynyt.

Kuntien menot ovat lisääntymässä erityisesti erikoissairaanhoidossa, lasten päivähoidossa ja ammatillisessa opetuksessa. Tiukka taloudenpito kunnissa jatkuu.

Kuntaliitto korostaa kesäkuussa asetetun ministeri Backmanin johtaman poliittisen selvitystyöryhmän tärkeyttä. Tavoitteena on luoda peruslinjaukset toimenpiteille, joiden avulla kuntien talous pysyy tasapainossa ja palvelut turvataan.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.