Mainos

Kunnat lisäävät lasten kotihoitoa

Lapsiperheille maksettavien kuntalisien määrä tuplaantunee ensi vuonna.

Yhä useampi kunta aikoo maksaa ensi vuonna lapsiperheille niin sanottua kuntalisää eli kunnallista kotihoidontukea. Syynä on puute päivähoitopaikoista ja samalla tarve säästää päivähoidon menoista. Lapsen hoitaminen kunnallisessa päivähoidossa on jo kolme kertaa kalliimpaa kuin kotona hoitaminen.

Lapsen hoitaminen kotona äitiysloman jälkeen ei ole helppoa, jos tukena on vain Kelan kotihoidontuki. Siksi Kruunupyyssäkin perheenäidit ryhtyivät toimeen, tekivät laskelmia ja keräsivät nimiadresseja Kruunupyy-lisän saamiseksi ensi vuoden budjettiin.

- Sen takia, koska koimme että pelkkä kotihoidontuki ei anna todellista mahdollisuutta jäädä kotiin pienten lasten kanssa, koska se 280 euroa ei edes peitä kaikkia elämisen kustannuksia, kruunupyyläinen Minna Storbacka kertoo.

Muutama vuosi sitten Pohjanmaallakin kunnallista kotihoidontukea maksettiin vain muutamassa kaupungissa. Nyt valtuustot ovat nuijineet pöytään jo parikymmentä uutta kuntalisää aivan pienissäkin kunnissa. Kyse ei ole pelkästä hyvästä tahdosta, sillä kotihoidon edullisuus kunnan päivähoitoon verrattuna on ilmiselvää: kunnallinen päivähoito maksaa jo kolme kertaa enemmän kuin kotihoito.

- Kun itselläkin on kolmivuorotyö niin piti palkata yöhoitaja iltahoitaja lapselle. Kerrankin sattuu niin että lauantain ja sunnuntain välinen yö, niin se tulee aika kalliiksi kunnallekin, kruunupyyläinen Niina-Maria Holm kertoo.

Kuntalisien kirjo koko maassa on laaja. Lisää maksetaan 20-300 euroa. Kruunupyyn lupaama 150 euroa ratkaisi tilanteen Storbackan perheessä.

- Meidän perheessä ilmeisesti pystyy jäämään kotiin sitten kunnes pienempi lapsi täyttää kaksi vuotta. Muuten olisi ensi syksynä meiltä ollut kaksi alle kolmevuotiasta päiväkodissa, Storbacka painottaa.

Kuntalisiä on kritisoitu niiden epäoikeudenmukaisuudesta. Lapsiperheissä eniten kritiikkiä saa ylipäätään lapsen kotihoidon vähäinen tukeminen.

Kotihoidon kuntalisät kallistavat vaa'an yleensä vanhemman kotiinjäämisen puolelle. Niinpä hoitovapailta väkeä töihin hätistellyt työministeriö ei liene kuntalisien yleistymisestä innoissaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.