Mainos

Kunnat leikkaavat yhä lisää

Joka neljäs kunta leikkaa henkilöstömenojaan tänä vuonna joko paikallisilla säästösopimuksilla tai lomautuksilla.

Lomautuksiin aikoo Kuntaliiton ja kunta-alan työmarkkinajärjestöjen yhteisen selviytymiskampanjan kyselyn mukaan turvautua joka viides kunta.

Henkilöstösäästöt ovat yleisimpiä suurissa, yli 20 000 asukkaan kunnissa. Lomautuspäätöksiä on tänä vuonna tehty 76 kunnassa ja ne koskevat 21 000 työntekijää. Lomautuspäiviä on keskimäärin 16.

Lomautuksista kaksi kolmasosaa tehdään taloudellisista syistä. Lopuissa lomautukset johtuvat toiminnallisista tekijöistä, esimerkiksi koulujen keittiö- ja siivoushenkilöstön kesätauosta. Kunnallistalouden heikkenemisen uskotaan johtavan leikkauksiin myös lähivuosina. Henkilöstömäärän arvioidaan vähenevän niin kunnissa kuin kuntayhtymissäkin 2-3 prosentilla vuoteen 2000 mennessä.

Irtisanomisia aikoo toteuttaa vajaa kymmenesosa kunnista ja kuntayhtymistä. Tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanottavaa henkilöstöä arvioidaan olevan noin 300.

Kuntaliitto odottaa apua valtiolta

Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Pekka Alasen mukaan kuntien taloudellinen tilanne heikkenee edelleen lähivuosina ilman sopeutustoimia.
-Koska henkilöstömenot ovat työvoimavaltaisen kuntasektorin suurin menoerä, kunnallistalouden heikkeneminen aiheuttaa henkilöstösäästöjä myös jatkossa.

Kuntien yhteenlasketut vuosikatteet ovat laskeneet ennakkotietojen mukaan 11 miljardista markasta vuonna 1996 noin 5,5 miljardiin vuonna 1997.

Alasen mukaan leikkaukset ovat yleistyneet erityisesti suurissa kunnissa.
-Viime vuonna vain neljän yli 40 000 asukkaan kaupungin vuosikate oli yli 1000 markkaa asukasta kohti, mikä riittää kattamaan poistot, Alanen kertoi maanantaina kyselyn julkistamistilaisuudessa.

Kunnissa odotetaankin vielä apua ahdinkoon valtion harkinnanvaraisista tuista ja muista vielä eduskunnan käsiteltävänä olevista asioista.

Selviytymiskampanja tiedusteli toukokuussa kunnilta tänä vuonna toteutettuja henkilöstösäästöjä. Tiedusteluun vastasi 91 % kunnista ja 89 % kuntayhtymistä. Selviytymiskampanjassa ovat mukana Suomen Kuntaliitto, Kunnallinen työmarkkinalaitos ja kunta-alan pääsopijajärjestöt AKAVA-JS, Kunta-alan unioni, Tekniikan ja Peruspalvelujen Neuvottelujärjestö KTN sekä Toimihenkilöiden Neuvottelujärjestö TNJ.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.