Mainos

Kunnat kasvavat lainarahalla

Voimakkaasti kasvavat kunnat joutuvat turvautumaan lainoihin rahoittaakseen palvelut. Suomen kunnilla on lainaa keskimäärin tuhat euroa asukasta kohti.

Asukaslukuaan voimakkaasti kasvavat kunnat joutuvat turvautumaan suuriin lainoihin pitääkseen kuntapalvelut kasvun edellyttämällä tasolla. Esimerkiksi Nurmijärven investoinnit ovat seuraavan kolmen vuoden aikana 64 miljoonaa euroa, josta puolet katetaan lainarahalla. Mutta tämäkään ei vielä riitä, ensi vuonna on edessä veroprosentin korotus.

Klaukkalan keskustaan valmistuu koulu, jossa tilaa on vajaalle 600 oppilaalle. Suurta helpotusta tilatarpeeseen sekään ei tuo, sillä voimakkaasti kasvavassa kunnassa rakennusinvestointilistalla on yhteensä 15 koulua. Koululaajennusten tieltä oppilaita suunnitellaan sijoitettavaksi väliaikaisesti muun muassa jäähallin tiloihin.

- Kyllä minä omasta puolestani olen sitä mieltä, että kasvu saisi olla hieman hillitympää. Tällainen yli 3 prosentin vuosittainen kasvu on kyllä liikaa meidän kannalta, Nurmijärven kunnan rakennuspäällikkö Matti Räsänen sanoo.

- Me emme pysty rakentamaan yhtään enempää. Hyvä että pystytämme täyttämään sen hetkiset koulu- ja päiväkotitarpeet, ja sitten meidän pitäis myös katsoa, että meillä on niille vanhuksillekin tiloja, sitä mukaa kun ne rupeavat niitä tarvitsemaan, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Elli Aatela sanoo.

Tähkärinteen päiväkodin lisäksi Nurmijärvi käyttää lähivuosina miljoonia euroja muihinkin päiväkotihankkeisiin. Lisäksi 36 000 asukkaan kunta tarvitsee runsaasti muun muassa uusia terveys- ja vapaa-ajan palveluita. Lähivuosien investoinnit kuntapalveluihin ovatkin yhteensä noin 64 miljoonaa euroa. Tästä puolet on lainaa. Vieläkö tuota velkapottia voidaan kasvattaa?

- Ei sitä voida enää oikeastaan kasvattaa. Kyllä meillä on edessä veroäyrin korotus, mutta eihän näitä investointeja kateta silläkään, Aatela sanoo.

Tiukaksi viritetty taloustilanne ei juuri yllätyksiä kestä. Jos esimerkiksi pankkilainojen korot nousevat, edessä voi monissa kunnissa olla ongelmia.

- Tietenkin, jos korot nousee jonkin verran, sillä on vaikutusta, suunnittelupäällikkö Reijo Vuorento Suomen kuntaliitosta sanoo.

Kunnilla on tällä hetkellä lainaa keskimäärin tuhat euroa asukasta kohti ja luku nousee koko ajan.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 07.07.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.