Mainos

Kunnat hyötyvät paikkatietojärjestelmistä

Karttapohjaisten tietojärjestelmien eli paikkatietojärjestelmien käyttö on kasvanut kunnissa voimakkaasti parina viime vuotena. Järjestelmien avulla kunnat ovat saaneet aikaan merkittäviä säästöjä muun muassa koulukyytien reittien suunnittelussa.

Paikkatietojärjestelmiä on käytetty suunnilleen tämän vuosikymmenen alusta. Järjestelmän paikkatieto-ohjelma pystyy käsittelemään erilaisia tietokonekarttoja ja paikkaan eli karttaan liittyvää rekisteritietoa.

-Tyypillisiä tällaisia rekistereitä ovat muun muassa kuntien rakennusluparekisterit, Karttakeskus Oy:n myyntipäällikkö Mikko Salonen kertoo.

Järjestelmän avulla rakennustarkastaja pystyy seuraamaan, millainen rakennustilanne on missäkin päin kuntaa. Paikkatietojärjestelmän hyödyntämisessä erilaisten reittien suunnittelu on keskeinen asia. Salosen mukaan eräässä eteläsuomalaisessa kuntayhtymässä on sen avulla pystytty pienentämään koulukyytien kustannuksia jopa 30 prosenttia.

-Kustannusten optimoinnin lisäksi ohjelman avulla voidaan myös minimoida oppilaiden odotusajat. Perinteisillä kartoilla ja mittatikuilla ei kaikkia muuttujia voida huomioida niin tarkasti, Salonen mainitsee.

Salonen arvioi, että kaksi kolmasosaa kunnista käyttää tavalla tai toisella paikkatietojärjestelmää. Tällä hetkellä käyttö on vähäisintä sosiaali- ja koulutoimissa. Salonen arvioi kuitenkin, että järjestelmän käyttö yleistyy nopeasti myös sosiaalialalla, kun kunnat joutuvat panostamaan yhä enemmän nopeasti kasvavan vanhusväestön avohoitopalveluihin.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.