Mainos

Kunnat eivät suostu rahoittamaan valtion liikenneväyliä

Kuntaliiton mukaan kuntatalous on selvästi valtion taloutta huonommassa jamassa.

Kunnat eivät suostu rahoittamaan valtion liikenneväyliä.

Jos valtion vastuita on tarkoitus siirtää kunnille, pitäisi kuntien saada osan myös autoliikenteen verotuotosta. Kuntaliiton mukaan kuntatalous on myös selvästi valtion taloutta huonommassa jamassa.

Kuntaliitto kummeksuu selvitysmies Raimo Sailaksen ehdotuksia, joiden mukaan kuntien pitäisi joko rahoittaa valtion liikenneinvestointeja tai ainakin antaa valtiolle korotonta lainaa.

Kuntaliitto muistuttaa, että valtiolla ja kunnilla on selkeä työnjako liikenneväylien ylläpidossa. Valtio kerää itselleen kaikki autoliikenteen verotulot ja vastaa maanteistä ja radoista. Kunnat taas eivät saa autoliikenteen verotuksesta mitään, mutta hoitavat koko katuverkon ylläpidon kunnallisveron tuotoilla.

Katujen rakentamisen ja ylläpidon lisäksi kuntien vastuulla on maankäytön kehittämisestä aiheutuvat kaikki muutkin palvelut, joten valtion vastuita ei voi enää vyöryttää kunnille. Katujen rakentamiseen ja ylläpitoon menee kunnilta jo 800 miljoonaa euroa. Lisäksi kunnat osallistuvat yksityisteiden ylläpitoon.

Viime vuosina kuntia on vaadittu osallistumaan valtion hankkeisiin, jotta niitä voitaisiin toteuttaa nopeammin. Kyse on usein ollut pienistä, mutta myös tärkeistä liikenneturvallisuutta lisäävistä hankkeista tai kasvavien kaupunkiseutujen isoistakin väylähankkeista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.