Mainos

Kunnanvaltuusto erotti kunnanhallituksen

Tuusulan kunnanvaltuusto teki illalla harvinaisen päätöksen. Valtuusto päätti erottaa kunnanhallituksen, äänin 31-12. Syynä on se, että kunnanhallitus myi Tuusulan osuuden paikallisesta energiayhtiöstä Imatran Voimalle, vaikka valtuusto oli aiemmin hylännyt kaupan selvin luvuin.

Tuusulan kunnanvaltuusto päätti maanantai-illan kokouksessaan erottaa sähkölaitososakkeet myyneen kunnanhallituksen. Päätös syntyi klo 20:n aikaan äänin 31-12. Saman tien päätettiin valita uusi kunnanhallitus varajäsenineen.

Tuusulan kunnanhallitus oli maaliskuun 16. päivänä hyväksynyt äänin 6-5 Tuusulanjärven Energia Oy:n (TJE) osakkeiden myymisen Imatran Voima Oy:lle, vaikka kunnanvaltuusto oli maaliskuun 9. päivänä hylännyt kaupan äänin 29-14. Kauppasumma oli 137,5 miljoonaa markkaa.

Kunnanhallituksen erottamispäätös syntyi asiaa selvittäneen tilapäisen valiokunnan enemmistön kannan mukaisesti. Tilapäinen valiokunta nimitettiin huhtikuun 6. päivänä äänin 35-8 valmistelemaan erottamisasiaa. Valiokunta esitti kunnanvaltuustolle, että se päättäisi erottaa kunnanhallituksen. Tilapäisen valiokunnan kanta syntyi 20. huhtikuuta äänin 8-3 puheenjohtajana toimineen Aarno Järvisen ehdotuksen mukaisesti. Enemmistö valiokunnassa vetosi asian poliittiseen merkitykseen Tuusulan mittakaavassa. Valtuuston kanta oli sen mukaan yksiselitteisen selkeä poliittisen tahdon ilmaisu, että osakkeita ei tule myydä ja mahdolliset myöhemmät osakejärjestelyt tulee viedä valtuuston käsiteltäväksi.

Tilapäinen valiokunta katsoi kunnanhallituksen menettäneen valtuuston luottamuksen, kun kunnanhallituksen enemmistö päätti myydä osakkeet tuomatta asiaa uudelleen valtuuston käsittelyyn. Valiokunnan varapuheenjohtajana toiminut Jaakko Launikari oli vähemmistöön jääneiden "ei" -kannalla olleiden joukossa. Vähemmistön ehdotus oli, että tilapäinen valiokunta olisi ehdottanut kunnanvaltuustolle kunnanhallituksen nauttivan valtuuston luottamusta. Perusteluna oli, että kunnanhallitus oli pyytänyt valtuustolta kannanottoa eikä päätöstä TJE:n myyntiin, jolloin ratkaisuvalta oli säilynyt koko ajan kunnanhallituksella.

Valtuustoaloite käynnisti prosessin

Kunnanvaltuusto asetti tilapäisen valiokunnan valtuutettu Ritva Hyypijeffin aloitteen pohjalta. Valiokunta kuuli hallintomenettelylain mukaisesti kirjallisesti kunnanhallitusta ja varasi kunnanhallituksen jäsenille ja varajäsenille mahdollisuuden antaa omat vastineensa.

Kunnanhallituksen varsinaisista jäsenistä Raimo Stenvall ei antanut vastinetta määräaikana. Inkeri Kostiainen, Risto Rämö, Merja Kuusisto, Pirkko Kohtakangas, Mauno Lehtinen, Jaakko Torppa, Satu Käyhty, Leena Väyrynen, Veli-Pekka Kiviharju ja Esko Palmu antoivat vastineensa aikanaan. Käyhty, Palmu, Rämö, Torppa, Väyrynen ja Stenvall olivat äänestäneet kunnanhallituksessa myynnin puolesta. Kiviharju, Kohtakangas, Kostiainen, Lahdenperä ja Lehtinen äänestivät myyntiä vastustavan esityksen mukaan. Kostiainen ja Kiviharju jättivät kunnanhallituksen päätökseen eriävän mielipiteen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.