Mainos

Kunnallisvaalien ennakkoäänestys laimeaa

Kunnallisvaalien ennakkoäänestys on alkanut melko laimeasti. Alkuillan ennakkotietojen mukaan äänensä antoi runsaat 91 000 äänioikeutettua eli 2,3 prosenttia äänioikeutetuista. Vanhaan tapaan naiset ovat olleet miehiä aktiivisempia.

Viime kunnallisvaaleissa neljä vuotta sitten ennakkoon kävi äänestämässä hieman useampi kuin joka viides äänioikeutettu. Ennakkoäänestys alkoi tänään ja jatkuu täällä Suomessa ensi tiistaihin. Ennakkoon äänestäminen on mahdollista missä tahansa äänestyspaikassa, myös muualla kuin kotikunnassa. Äänioikeutettuja vaaleissa on yli neljä miljoonaa.

Lähes sadassa kunnassa ennakkoäänestyspaikan järjestäminen jää kokonaan kunnan huolehdittavaksi postien lakkauttamisen vuoksi. Oikeusministeriö on sopinut Suomen Posti Oy:n kanssa siitä, että Posti huolehtii ennakkoäänestyksen järjestämisestä 472 postitoimipaikassa.

Jokaisessa Manner-Suomen kunnassa on vähintään yksi vaalilaissa edellytetty yleinen ennakkoäänestyspaikka. Asetuksessa luetellaan erikseen ennakkoäänestyspaikat, joissa äänestysaika on lyhyempi kuin pääsäännön mukainen seitsemän päivää. Vaalitoimitsijoista huolehtii äänestyspaikan ylläpitäjä eli joko Posti tai asianomainen kunta.

Lahdessa epäselvyyksiä


Kunnallisvaalien numeroinnissa on epäselvyyksiä Lahdessa. Sekaannus koskee kahdeksaa kokoomuksen ehdokasta, joilla on eri numero puolueen omissa listoissa ja mainoksissa kuin virallisessa ehdokaslistassa.

Asia tuli ilmi ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä, kun äänestäjät huomasivat ristiriidan. Lahden äänestysnumerosekaannuksen arvellaan johtavan valituksiin. Mahdollista on jopa, että koko vaalitulos mitätöidään.

Ulkomaillakin voi äänestää

Kunnallisvaaleissa on nyt ensimmäistä kertaa mahdollista äänestää myös ulkomailla. Ennakkoäänestyspaikkoina ulkomailla toimivat suomalaisten laivojen ohella Suomen edustustot. Aiemman, vuoteen 1998 voimassa olleen vaalilain aikana kunnallisvaalien ennakkoäänestyksen järjestäminen ulkomailla ei ollut mahdollista.

Ennakkoäänestys toimitetaan syksyn kunnallisvaaleissa kotimaassa 11.-17. lokakuuta ja ulkomailla 11.-14. välisenä aikana, joskin äänestysaika voi olla lyhyempikin. Äänioikeus kunnallisvaaleissa on Suomen tai muun Euroopan unionin jäsenvaltion, Islannin ja Norjan kansalaisilla siinä kunnassa, jossa he ovat olleet kirjoilla 51. päivänä ennen vaalipäivää. Äänioikeus on myös muulla säädetyt edellytykset täyttävällä ulkomaalaisella, jos hänellä on tuolloin ollut kotikunta Suomessa kahden vuoden ajan. Ennakkoäänestyspaikkojen valinnassa on otettu huomioon, että kunnallisvaaleissa eivät ole äänioikeutettuja ns. ulkosuomalaiset.

Kunnallisvaalien varsinainen vaalipäivä on 22. lokakuuta. Ehdolla on liki 40 000 henkilöä, joista runsaasta 12 000:sta tulee uusia valtuutettuja. Äänioikeutettuja on vaaleissa reilut neljä miljoonaa.
(MTV3-STT)

Kaikki äänestyspaikat ja tietoa vaaleista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.