Kuninkaallisen kirjan luonut Kyrö: Toivottavasti pääsen vielä Ruotsiin

Tuomas Kyrö kirjoitti maailmanhistorian uusiksi Kunkku-teoksessaan. Teos perehtyy Suomen kuninkaan Kalle XIV Penttisen elämään.

Huomenta Suomessa maanantaina vieraillut Tuomas Kyrö kertoi lähetyksen jälkeen tunnelmia teoksesta MTV3.fille. Kirjailija kertoo seuranneensa eri hovien elämää median kautta jo 80-luvulta lähtien.

– Olen seurannut kaikkien kuninkaallisten vaiheita, esimerkkinä vaikka Charlesin ja Dianan häät. Se on jotenkin jännitttävää seurata ihmisten kiinnostusta, esimerkiksi mikä laittaa suomalaiset heiluttaan lippua jos vaikka Norjan prinssi tulee käymään? Tuomas miettii.

Onko Kyrö itse saanut kunnian tavat kuninkaallisen perheen jäseniä?

– En valitettavasti ole päässyt tapaamaan, enkä varmasti tämän kirjan julkaisemisen jälkeen pääsekään, toivottavasti pääsen edes Ruotsiin, Kyrö nauraa.

Tosin tapaamisen sijaan kirjailijalle riittää vallan hyvin pelkkä hovin käänteiden seuraaminen sivusta.

– En tykkää tavata ketään ihmisiä, mieluummin vain seuraan ja luen heistä.

Kyrö ei jännitä teoksen saamaa palautetta tai sitä, miten siihen mahdollisesti Ruotsissa suhtaudutaan.

– Ei palaute hirvitä, kyseessä on kuitenkin Suomen kuningas. Kyllä piikki kirjassa on vähintään yhtä paljon kohti Suomea kuin Ruotsia, Roolit on käännetty ja teoksessa Ruotsi on ankea maa, se kertoo enemmän Suomesta kuin Ruotsista.

Arvostelijoiden sijaan kirjailijalle tärkein mielipide tulee omalta 91-vuotiaalta isoäidiltä.

– En pelkää kriitikkoja, mutta isoäidin mielipide kiinnostaa eniten. Hän ei ole vielä saanut kirjaa, vien sen hänelle tänään. Joutuuhan hän teokseni lukemaan, kun olen kirjoittanut, mutta ei hän sano mitään huonoa, en minäkään sanoisi lapsenlapsille, Kyrö myhäilee.

Tuomas Kyrö kertoi Huomenta Suomen lähetyksessä lisää teoksen synnystä:

Lue myös:

    Uusimmat