"Kuningatar kannattaa euroeroa" – Britannian luetuimman lehden lööpistä nousi kohu

Britannian suosituin sanomalehti The Sun on julkaissut laajan artikkelin pääotsikolla "Kuningatar kannattaa euroeroa". Hovi on kiistänyt tiedon.

Väite on monin tavoin kova: Perustuslaki kieltää kuningatarta vaikuttamasta politiikkaan.

Buckinghamin palatsi on ilmoittanut valittaneensa Sun-lehden uutisesta Britannian julkisen sanan asiamiehelle. Lehden päälööppi sitaatteineen kertoo yksiselitteisesti kuningatar Elisabet II:n kannattavan euroeroa. "EU menee loma väärään suuntaan, " kuningatar sanoo jutussa nimettömien lähteiden mukaan.

Kommentti on ilmeisesti peräisin vuodelta 2011, jolloin kuningatar on ilmaissut jyrkän kantansa keskustellessaan euromielisen poliitikon Nick Cleggin kanssa. Clegg oli tuolloin Britannian varapääministeri.

– Läsnä olevat henkilöt kuulivat keskustelun, eikä jäänyt mitään epäselvyyttä kuningattaren näkemyksestä Euroopan integraatiosta, Sun-lehden lähde sanoo.

– EU on ilmiselvästi asia, johon kuningatar kohdistaa voimakkaita mielipiteitä.

"En ymmärrä Eurooppaa"

Jutussa myös kuvaillaan toistakin tilannetta, jossa kuningatar olisi sanonut "En ymmärrä Eurooppaa".

Tässä lähde on eri kuin toisessa Cleggin kanssa käydyssä keskustelussa.

– Se lausuttiin tunteella, suorastaan myrkyllisesti. En unohda sitä koskaan, parlamenttilähde sanoo.

Hovi vakuuttaa, että kuningatar ei ota kantaa politiikkaan. Asiasta on säädetty perustuslaissa. Myös Clegg vakuuttaa, että juttu ei pidä paikkaansa.

– Kuten sanoin toimittajalle, tämä on höpöhöpöä, hän sanoo Twitterissä.

– Minulla ei ole mitään muistikuvaa tällaisesta, ja se ei ole asia, jonka unohtaisin.

Sekä hovi että Clegg ovat vähintäänkin kiusallisessa välikädessä. Jutun myöntäminen olisi iso tuki euroäänestyksen ei-leirille, ja lisäksi kuningatar joutuisi hyvin ikävään valoon ottaen huomioon hänen perustuslaillisesti ehdottoman epäpoliittisen roolinsa.

Politiikkaan osallistuminen on kuningattarelle niin sopimatonta, ettei hän voi käytännössä edes äänestää.

"Juttu voi hyvinkin olla totta"

Muut brittilehdet – mukaan lukien laadukkaat Independent ja Guardian –  ovat siteeranneet Sunin juttua laajasti. Yleissävy on se, että juttu voi hyvin pitää paikkansa, vaikkei kukaan sitä koskaan myöntäisikään.

– On ihan mahdollista, että "Kuningatar tukee euroeroa" -juttu on totta, otsikoi Guardian.

Lehden mukaan erityisesti Nick Cleggin kiistämistapa on mielenkiintoinen.

Cleggin vastaus kuuluu kokonaisuudessaan suomeksi näin:

– Minulla ei ole tästä mitään muistikuvaa... Muistaisin jonkin näin tärkeän ja voimakkaan varmasti, jos se noin olisi. Mutta kyllä löydätte varmasti jonkun, joka sanoo, että olin siellä, kuulin sen. Selvä."

– Cleggin kommentti ei kuulosta kovinkaan uskottavalta, Guardian kirjoittaa.

Independent puolestaan kiinnittää huomiota siihen, että eurokriittisyys ei vielä välttämättä tarkoita että kuningatar tukisi eroa EU:sta.

Kierrokset asian ympärillä voivat vielä kiihtyä lähiviikkoina ja -kuukausina: Britannia äänestää kesäkuun 23. päivä siitä, pysyykö se EU:n jäsenenä. 

Lue myös:

    Uusimmat