Mainos

Kuningas pohtii seuraavaa siirtoa Belgian hallituskriisissä

Belgian sisäpoliittinen kriisi ei ota hellittääkseen. Maa heräsi tänään uuteen epävarmuuteen pääministeri Yves Letermen jätettyä yöllä hallituksensa eronpyynnön.

Kriisin ratkaisun avaimet ovat ainakin toistaiseksi monarkin käsissä. Kuningas Albert II ei suostunut suoralta kädeltä hyväksymään vain neljä kuukautta vallassa olleen hallituksen eronpyyntöä.

Kuninkaan oli määrä keskustella eri poliittisten ryhmien johtajien kanssa ennen kuin hän päättää, miten vastata pääministerin eronpyyntöön.

Leterme oli vaatinut, että maan hollannin- ja ranskankieliset puolueet sopisivat alueiden vallan lisäämisestä viimeistään maanantaina. Kun sopua ei syntynyt, pääministeri ilmoitti luopuvansa vallasta.

Liian suuret näkemyserot

-Näyttää siltä että yhteisöjen näkemyserot uuden tasapainon löytämiseksi ovat osoittautuneet mahdottomiksi sovittaa yhteen, hän selitti päätöstään.

Viiden puolueen liittohallitus muodostettiin maaliskuussa kuukausia kestäneen puolueiden välisen kiistelyn jälkeen.

Erimielisyydet hollanninkieliseen Flanderiin ja ranskankieliseen Valloniaan jakautuneen maan hallinnon uudistamisesta ovat olleet niin suuria, että Belgian on uumoiltu olevan jopa vaarassa hajota kahtia.

Letermen hallitus on hakenut sovintoa ehdottamalla vallan luovuttamista keskushallitukselta alueille.

Belgian 10,5-miljoonaisesta väestöstä noin 60 prosenttia asuu hollanninkielisessä Flanderissa. Pääkaupunki Bryssel on ranskankielinen saareke Flanderin keskellä.

Rikas Flander hamuaa valtaa

Vauras Flander kannattaa alueellisen vallan kasvattamista, kun taas Vallonia on harannut vastaan.

Tänään vallonialaiset puolueet vakuuttivat kuitenkin sovinnollisuuttaan.

-Ranskankieliset puolueet kannattavat vahvasti pureutumista näihin uudistuksiin, sanoi Didier Reynders, ranskankielisten liberaalien johtaja ja valtiovarainministeri.

Juuri Reyndersia on pidetty mahdollisena seuraajana Letermelle, jos kuningas myöntyy hallituksen eronpyyntöön.

Lue myös:

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.