Mainos

Kuningas Hussein vieraili Länsirannalla

Jordanian kuningas Hussein vieraili tänään Länsirannalla yhdessä palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin kanssa. Kyseessä oli Husseinin ensimmäinen vierailu alueella lähes kolmeenkymmeneen vuoteen.

Sekä Hussein että Arafat arvostelivat Israelin johdon haluttomuutta toteuttaa palestiinalaisten kanssa solmittua rauhansopimusta. Arafat sanoi epäilevänsä, ettei neuvotteluissa Israelin vetäytymisestä Hebronista saavutettaisi läpimurtoa. Neuvottelut jatkuvat huomenna Tabassa Egyptissä.
-Haluamme nähdä, että aiemmin sovittujen asioiden toteuttamista nopeutetaan, ja jatkaa ponnistelujamme kunnes Israel ja palestiinalaiset saavat pysyvän rauhan aikaan, Hussein sanoi vierailun päätteeksi pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Israelin viranomaiset tähdensivät myöhemmin, että neuvotteluissa on edistytty, ja syyttivät Arafatin lausuntoa neuvottelutaktiikaksi. Kuningas Hussein, joka on ollut Israelin läheisin arabiliittolainen vuodesta 1994 alkaen, on viime aikoina ottanut etäisyyttä pääministeri Benjamin Netanyahuun, joka tuli valtaan Israelissa kesäkuussa.

Osapuolet turvaavat USA:an

Sekä Arafat että Hussein kiistivät, että kumpikaan osapuoli pyrkisi järjestämään tapaamista Netanyahun kanssa. Arafat puolestaan sanoi olevansa valmis siihen, että amerikkalaisjoukot osallistuisivat juutalaisten siirtokuntalaisten valvomiseen Hebronissa, jos kyseinen asia rauhoittaisi israelilaisten turvallisuushuolia.

Yhdysvaltain puolustusministeri William Perry sanoi myöhemmin päivällä, ettei Hebronin juutalaissiirtokuntalaisten turvaamiseksi ole suunniteltu minkäänlaisia kansainvälisiä joukkoja.

Netanyahun lehdistösihteeri David Bar-Illan kommentoi myös Arafatin lausuntoa amerikkalaisjoukoista sanoen, että amerikkalaiset saattavat hyvinkin kuolla turvatessaan juutalaisia Hebronissa, eikä hän näin ollen usko hankkeen edistävän Lähi-Idän rauhanhanketta.

Tärkeä vierailu

Arafatin edustaja sanoi pitävänsä kuninkaan vierailua erittäin tärkeänä, koska kyseessä on ensimmäinen kerta, kun arabimaiden päämies vierailee palestiinalaishallinnossa olevilla alueilla.

Jerusalemista koilliseen sijaitseva Jeriko siirtyi vuonna 1994 ensimmäisenä Länsirannan kaupunkina palestiinalaisten hallintaan Israelin kanssa solmitun rauhansopimuksen mukaisesti.

Kyseessä oli Husseinin ensimmäinen vierailu Länsirannalle sen jälkeen kun Jordania menetti alueen Israelille kuusi päivää kestäneessä sodassa vuonna 1967. Hussein ja Arafat tapasivat jo eilen Jordanian pääkaupungissa Ammanissa.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.