Mainos

Kuningas ei siunaakaan Kambodzhan vallankaappausta

Kambodzhan kuningas Norodom Sihanouk ei ole antanut maassa vallan kaapanneelle Hun Senille siunaustaan, ilmeni kirjeestä, jonka kuningas oli lähettänyt vallankaappauksessa syrjäytetylle pojalleen prinssi Norodom Ranariddhille.

Kirjeen mukaan Sihanouk pitää yhä heinäkuun alussa syrjäytettyä poikaansa Kambodzhan ensimmäisenä pääministerinä. Alkuviikosta Hun Sen matkusti liittolaistensa kera Pekingiin tapaamaan Sihanoukia saadakseen kuninkaan tuen Kambodzhan nykyjohdolle.

Tapaamisen jälkeen Hun Senin rinnalla ensimmäisenä pääministerinä toimiva Ung Huot ilmoitti kuninkaan tukevan uutta hallintoa. Tänään julkistamassaan viestissä Sihanouk kuitenkin kiistää tukensa ja ilmoittaa ainoastaan kohteliaisuussyistä "kohottaneensa maljan paikalla olleiden terveydeksi".

Hun Sen ei tahdo kuninkaan luopuvan kruunusta

Sihanouk on aiemmin tarjoutunut luopumaan kruunusta, mutta Hun Sen on torjunut tarjouksen ja sanonut olevansa monarkian ehdoton kannattaja.

Poliittisten tarkkailijoiden mukaan Sihanoukin erotarjous merkitsee haastetta Hun Senille, joka on pitkään pelännyt kunnioitetun kuninkaan luopuvan kruunusta ja tulevan mukaan politiikkaan.

Kambodzhassa kuninkaalla on perinteisesti hallitsijan asema, muttei poliittista valtaa. Uhkaus luopua kruunusta on tarkkailijoiden mielestä keino pyrkiä painostamaan Hun Senin hallitusta kansalliseen sovintoon.

Sihanouk ilmoitti myös palaavansa elokuun lopussa Kambodzhaan johtaakseen rauhan ja kansallisen yhtenäisyyden kunniaksi pidettävää uskonnollista seremoniaa.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.