Mainos

Kunduzissa taistellaan edelleen

Viitisensataa talebania on antautunut Kunduzin ympärillä Pohjois-Afganistanissa, kertoi pohjoisen liiton sisäministeri Yunus Qanuni tänään.

Pohjoinen liitto jatkoi tänään kolmesta suunnasta hyökkäystään Kunduzin valtaamiseksi Talebanilta ja al-Qaidalta. Taistelut puhkesivat talebanien ja Kunduziin pyrkivien kilpailevien pohjoisen liiton ryhmien välisten neuvottelujen kariuduttua. Neuvotteluissa oli keskusteltu Kunduzin talebanien antautumisesta.

Antautumisen suurimpana esteenä ovat Kunduzissa olevat arviolta 2000 kiihkomielistä al-Qaeda-järjestön jäsentä, jotka ovat taistelleet talebanien rinnalla. Monet heistä ovat pakistanilaisia, arabeja ja tshetsheenejä.

Yksikään viime päivinä antautuneista sadoista Talebanin kannattajasta ei ole ulkomaalainen.

-Keskeytimme hyökkäyksen torstai-iltana antaaksemme afganistanilaisille talebaneille mahdollisuuden antautua ja liittyä mukaan taisteluun ulkomailta tulleita talebaneja vastaan, paikallinen komentaja sanoi.

Arviot Kunduzissa olevien joukkojen määrästä vaihtelevat 3000:sta 15000 taistelijaan.

Siviilit ahtaalla

Kymmeniä ihmisiä kuoli tai haavoittui tänään Yhdysvaltain pommituksissa Kunduzissa, kertoi Pakistanissa toimiva afgaanitoimisto AIP. Toimiston lainaamien Taleban-lähteiden mukaan amerikkalaiskoneet tulittivat talebanien rintamalinjoja kaupungin liepeillä.

Pommitusten kohteena olivat myös Kunduzin maakunnan koillis- ja itäosat.

-Khanabadin siviiliväestö on joutunut ahtaalle pommitusten ja taistelujen jaloissa. Lapset, naiset ja miehet rynnistävät kohti Kunduzia, kertoi Talebanin edustaja.

Khanabadin kaupunki sijaitsee Kunduzin itäpuolella. Kunduz on Talebanin viimeinen tukikohta Pohjois-Afganistanissa.

Kandahar kovilla

Eteläisessä Kandaharin kaupungissa talebaneilla on edelleen runsaasti raskasta aseistusta ja liikkeen taistelijat aikovat puolustaa tukikohtaansa viimeiseen saakka, sanoi Kandaharista äskettäin Pakistaniin paennut talebanien komentaja mullah Bismillah.

-Heillä on kaikenlaista aseistusta ja ammuksia itsensä puolustamiseksi. Jos amerikkalaiset aloittavat maasodan, he (talebanit) ovat valmiita taistelemaan, Bismillah sanoi uutistoimisto Reutersille Quettassa Pakistanissa.

Pohjoisen liiton edustajat kertoivat, että monet kaupunkia puolustaneet afganistanilaiset talebanit olisivat valmiita antautumaan. Sen sijaan ulkomailta tulleet talebanit, joilla ei ole mitään pakopaikkaa ja jotka pelkäävät summittaisia teloituksia, ovat vannoneet puolustavansa järjestön tärkeintä tukilinnoitusta viimeiseen asti.

(MTv3-STT-AFP)

(Huomenta Suomi 23.11.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.