Mainos

Kunderan kommunistimenneisyyttä pengotaan Tsekissä

Tsekissä on pitkän tauon jälkeen alettu uudelleen penkoa maan kommunistimenneisyyttä ja kuuluisien vaikuttajien yhteyksiä salaiseen poliisiin ja neuvostoliittolaisiin.

Tulilinjalle on joutunut myös maan kuuluisin kirjailija Milan Kundera, jonka väitetään edesauttaneen toisinajattelijoiden pidätyksiä jo 50-luvulla. Milan Kunderan luottomies on käärmeissään Kunderan maineen mustaamisesta.

- Minusta koko tämän asian tausta on se, että monet ihmiset täällä - myös hänen vanha kollegansa - ovat hänelle kateellisia, suuttuu kirjailija Petr Prouza.

Tutkijat ovat toista mieltä. He ovat löytäneet yksiselitteisen dokumentin, jonka mukaan Kundera meni vuonna 1950 itse salaisen poliisin puheille paljastamaan tunnetun toisinajattelijan.

Pariisissa asuva Kundera ei ole vastannut tutkijoille, miksi hän ilmeisesti itse meni omalla kotikadullaan sijainneen salaisen polisiin puheille.

- Kundera halusi vaimonsa kanssa tulla tänne omiin 80-vuotisjuhliinsa, mutta hän on nyt luopunut siitä. Minä luulen, ettei hän palaa enää koskaan takaisin kotimaahansa, Prouza arvelee.

Kunderan lähipiirissä riittää niitä, joiden mielestä tuoreiden paljastusten taustalla on Prahan toinen suuri poika, toisinajattelijasta aina presidentiksi asti noussut kirjailijha Vaclav Havel. Havelin ja Kunderan välit ovat olleet huonot aina vuoden 1968 Prahan kevään tapahtumista lähtien.

Maailman tunnetuimman aiheesta kertovan romaanin kirjoittanut Kundera, toisin kuin Havel, kuului neuvostopanssarien jyräämän tsekkikommunistien oman linjan kannattajiin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.