Mainos

Kun on lihava olo...

Paino putoaa, mutta mikään ei ole tarpeeksi. Aina on lihava olo, jokaista suupalaa täytyy tarkkailla. Voin olla vielä kauniimpi, parempi - ja laihempi.

Anorexia nervosa, tutummin anoreksia, on syömishäiriö, jossa ihminen tuntee olevansa lihava riippumatta siitä, miten paljon hän todellisuudessa painaa. Anoreksiassa omakuva vääristyy ja sairastunut rajoittaa syömistään sekä voi haluta harrastaa kohtuuttomasti liikuntaa suhteessa ravinnosta saamansa energiaan. Tuntuu, että koko ajan pitäisi laihtua, tai ainakin pysyä laihana. Syömisen ja painon säätely antaa kontrollin tunteen omasta kehosta ja elämästä; laihtuminen todistaa, että sairastunutkin pystyy saamaan aikaan tuloksia.

Anoreksiaa sairastava salailee usein tilaansa, eikä halua hoitoon, koska ei näe itseään sairaana. Tämä johtuu usein siitä, että anorektikko ei itse koe olevansa sairas. Sairaus puhkeaa useimmiten nuoruusiällä tai varhaisaikuisuudessa.

Suurin kuolleisuus

Anorektikko voi kärsiä aliravitsemuksesta sekä lukuisista puutostiloista, joista voi aiheutua vastustuskyvyn ja luuston heikkeneminen, ja lopulta jopa kuolema.Ruumiin rasvapitoisuuden laskiessa lihakset heikkenevät ja surkastuvat, myöhemmin voi seurata osteoporoosia, luiden heikkenemistä. Iho saattaa alkaa kasvattaa nukkamaista karvaa suojakseen; tämä on ikivanha kehon oma suojelumekanismi.

Kuukautiset voivat jäädä naisilla pois. Anoreksia voi aiheuttaa ahdistusta. Tämä voi johtua oman itsen ja läheisten mielipiteiden välisestä ristiriidasta: anorektikko tietää olevansa sairas, mutta kokee itsensä voimattomaksi sairauden edessä, tai hallitsemattomasta lihomisen pelosta. Aliravitsemus itsessään aiheuttaa masennusta, joka usein lievittyy pelkällä ravitsemustilan parantumisella.

Anoreksia on yleisintä murrosikäisillä tytöillä ja nuorilla naisilla. Kaiken kaikkiaan siihen sairastuu n. 1-5 % naisista. Sairauteen liittyy kasvanut kuolleisuus: noin 10 % sairastuneista kuolee anoreksian aiheuttamiin komplikaatioihin. Jotkin tutkimukset ovat osoittaneet, että anoreksiaan liittyy suurin kuolleisuus kaikista nuorten naisten mielenterveyden häiriöistä. On arvioitu, että syömishäiriöistä kärsivistä ihmisistä noin 10 % on miespuolisia.

Anoreksia elämäntapana

On olemassa myös ihmisiä, jotka pitävät anoreksiaa elämäntapana ja pyrkivät anoreksisen laihaan ulkonäköön. Näitä ihmisiä kutsutaan nimityksellä pro ana. Pro-anojen mielestä anoreksia on elämäntapa, ei sairaus. He ovat joko anorektikkoja tai ihmisiä, jotka pyrkivät tietoisesti anoreksiaan.

Anorektian puolustajat ovat viime vuosina perustaneet huomattavan määrän internetsivuja. Sivut sisältävät usein laihdutusneuvoja, keskustelupalstoja ja kuvia laihoista ihmisistä, jollaisiksi sivuston käyttäjät toivovat tulevansa. Myös lihavien ihmisten kuvia löytyy varoittamassa siitä "kamalammasta vaihtoehdosta".

Anorektisen laihojen tyttöjen kuvia kutsutaan thinspiration-kuviksi, joista anoreksiaan pyrkivä saa inspiraatiota ja kannustusta pyrkimyksilleen.. Kuvilla katsotaan olevan niin kutsuttu "trigger effect", laukaisuvaikutus, joka psyykkaa sairastunutta "uusiin suorituksiin", painon pudottamiseen ja ruuasta kieltäytymiseen.

Pro-ana-kotisivut ovat vähentyneet, koska palveluntarjoajat kuten Yahoo! pyrkivät poistamaan ne palvelimiltaan. Kotisivujen sijasta pro-anorektikot kokoontuvat nykyään foorumeilla, joita on vaikeampi valvoa. Pro-anojen lisäksi on olemassa pro-mia -ryhmä, joka kokee bulimian elämäntapana.

MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Lähde: Wikipedia

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.