Kun Kiina hallitsee maailmaa

Ennustukset ovat käymässä toteen nopeammin kuin osasimme odottaakaan. Kiina on nousemassa maailman suurimmaksi taloudeksi ehkä jo ensi vuosikymmenellä, silloin kun nykyiset peruskoulun ensiluokkalaisemme valmistuvat ylioppilaiksi. Kun nämä samat ekaluokkalaiset ovat kolmikymppisiä, on Kiinan kansantalous jo kaksinkertainen Yhdysvaltoihin verrattuna.

Läntisen maailman loppua ja Kiinan nousua on ennustettu jo pitkään. Tuntuu siltä, että muu maailma kutistuu ja Kiina vain kasvaa. Lohikäärme on herännyt ja sen nälkä kasvaa kasvamistaan. Kiinasta tulee yhä itsevarmempi, vauraampi ja sotilaallisesti vahvempi. Kiinalaisia on yhä enemmän eikä pelkästään Kiinassa, vaan joka puolella maailmaa. Kiinan valuutta ja kieli nousevat yhä keskeisempään rooliin.

Mutta miltä Kiinan johtama maailma näyttää? Miten Kiina käyttää jatkossa valtaansa? Jos historiasta hakee vastausta, niin Kiina on tuhansia vuosia ollut omasta mielestään maailman ykkösvaltio. Se kertoo jo maan nimikin Zhongguo, eli ” keskeinen” tai ”keskimmäinen” valtakunta. Historia vahvistaa myös sen, ettei maan valtaenemmistö eli han-kiinalaiset ole koskaan olleet järin hyväntahtoisia hallitsijoita mm. vähemmistöjään kohtaan. Monet meneillään olevat saari –ja aluevesikiistat osoittavat, ettei se ole kovin yhteistyöhaluinen myöskään naapureitaan kohtaan.

Entä muuttavatko kiinalaiset läntisen historiankirjoituksenkin? Siitäkin on jo merkkejä. Saapas nähdä todistavatko kiinalaiset kohta, että he löysivät Amerikan eikä suinkaan Kolumbus.

Ming-dynastian alkuvaiheessa 1400-luvulla Kiinalla oli nimittäin vahva laivasto. Tähän jättiläismäisen kokoiseen armadaan kuului lähes 40 000 miestä. Laivastoa johti komentaja nimeltä Zheng He. Hän purjehti seitsemän retkikuntaa Intiaan, Afrikan itärannikolle , Persianlahdelle, Punaisellemerelle ja Australiaan. Tästä kiinalaisesta löytöretkeilijästä tiedetään länsimaissa perin vähän.

Mutta kun presidentti Hu Jintao vieraili Australiassa vuonna 2003, hän muistutti maan parlamentissa, että kiinalaiset itse asiassa löysivät Australian.

Kiinan Etelä-Afrikan suurlähettiläs puolestaan piti vuonna 2007 puheen Etelä-Afrikassa, jossa hän kertoi kiinalaisten tuoneen mantereelle sivistyksen, teknologian, silkin ja teen viemättä mukanaan ainuttakaan orjaa tai valloittamatta tuumaakaan mantereesta. Se oli mannaa Nigeriassa,Sudanissa, Angolassa, , Kongossa, Etiopiassa, Gabonissa ja Zimbabwessa öljyä ja muita luonnonvaroja metsästäville sadoille tuhansille kiinalaisille.

Länsimaat ovat jo vuosikymmeniä käyttäneet Kiinaa tehtaanaan ja kansainväliset yritykset ovat tehneet huikeita voittoja. Kääntyykö tämäkin asetelma kohta päälaelleen? Kuinka moni meistä ehtii elinaikanaan nähdä vielä senkin, että me entiset rikkaat länsimaalaiset poljemmekin kiinalaisen pomon ompelukonetta tai kokoamme kiinalaisia kännyköitä? Moni kiinalaisyritys valtaa jo Yhdysvaltoja ja Eurooppaa. Aikoopa kiinalainen verkkoyhtiö Huawei perustaa kehityskeskuksen Suomeenkin. Australian hallitus ei tätä kiinalaisjättiläistä maahan päästänyt.

Lue myös:

    Uusimmat