Kun kerran mäntyyn vaihtaa, ei kuusta enää kaipaa

Suomen kolmen pohjoisimman kunnan toreilla ei kuusikauppiaita juuri näy. Kuusen kysyntä on Ylä-Lapissa niukkaa, sillä Utsjoen, Inarin ja Enontekiön asukkaat ovat tottuneet koristelemaan männyn joulupuuksi. Tavan on sanellut luonto. Kuusi ei niin pohjoisessa kasva.

- Ainahan meillä mänty on ollut. Ei kuusta osaa edes kaivata. Mahdollisimman tuuhea sen pitää kuitenkin olla ja kuusen mallinen, kertoo Utsjoen Karigasniemellä asuva Jorma Harlin.

- Mänty haetaan hieman ennen joulua, ja aattona se koristellaan samaan tapaan kuin kuusikin. Monet taitavat täällä kaataa joulupuunsa omalta maalta. Eihän näitä alueita ole koskaan valtiolle luovutettu.

Harlinin heitto viittaa vuosikausia kestäneeseen kiistaan saamelaisalueen maiden omistuksesta. Virallisen kirjanpidon mukaan valtio omistaa noin 90 prosenttia alueista, ja Metsähallitus edellyttää, että sen hallinnoimilta mailta haetuista joulupuista maksetaan.

Vain mäntylupia

Metsähallitus myy Ylä-Lapin kolmen kunnan valtion maille ainoastaan mäntylupia. Luvan voi ostaa esimerkiksi kännykällä hieman alle viiden euron hintaan. Sillä saa kaataa enintään kolmemetrisen männyn.

- Kuusilupiakin toki myymme, mutta silloin puu on haettava etelämpänä olevilta valtion mailta, kuten Sodankylästä, sanoo Metsähallituksen Ylä-Lapin metsätalouspäällikkö Pertti Heikkuri.

Metsähallitus pitää kuusirajana kolmen pohjoisimman kunnan eteläosia. Sen omissa hakkuissakaan ei linjan pohjoispuolelta kuusia oteta, vaikka niitä satunnaisesti Ylä-Lapissa kasvaakin. Heikkuri on törmännyt yksittäiseen kuuseen niinkin pohjoisessa kuin Inarin Näätämön lähellä.

Hänen mukaansa mäntyjen salakaato ei ole ongelma. Puusta peritty hinta on niin pieni, että valtaosa ostaa ottoluvan.

- Ei täällä koskaan ole ratsioita pidetty, mutta varmaan jotkut ottaa männyn myös omin luvin. Voihan sekin olla joillekin perinne. Kyse on kuitenkin näpistyksestä. Kiinni jäädessä puun joutuu maksamaan ja ehkä pienen sakon.

Heikkuri itse on vaihtanut mäntyyn parikymmentä vuotta sitten. Hän korostaa, että Ylä-Lapissa puhutaan joulupuusta, ei joulumännystä.

- Mutta harvastakin männystä saa valojen ja pallojen avulla niin kauniin, etten taitaisi enää kuuseen hevin vaihtaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat