Mainos

Kun ihmiselämällä ei ole arvoa: Nälkiintyneitä venepakolaisia työnnetty takaisin merelle

Kaakkois-Aasian maiden on lopetettava kärsivien venepakolaisten palauttaminen takaisin merelle, vaatii Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry.

Kansalaisjärjestöt arvelevat jopa kahdeksan tuhannen ihmisen ajelehtivan Andamaanienmerellä nälkäkuoleman partaalla.  

Bengalinlahdelle ilmaantuu joka kevät satoja venepakolaisia, jotka yrittävät päästä perille ennen monsuunisateiden ja myrskyjen alkamista. YK:n mukaan satojen matka päättyy hukkumiseen.  

Venepakolaiset pyrkivät Thaimaahan, Malesiaan ja Indonesiaan lähinnä Bangladeshista ja Burmasta. Bangladeshilaisia ajaa liikkeelle maan surkea taloustilanne, mutta valtaosa burmalaisista kuuluu vainottuun rohingya-muslimiväestöön.

Ruokaa halunneita tapettiin

Sumatran itärannikolle uponneesta pakolaisaluksesta pelastetut ihmiset kuvailivat oloja merellä hirvittäviksi.

Alus oli merellä kaksi kuukautta ja kun ruoka alkoi loppua, aluksen thaimaalainen kapteeni uhkasi ampua jokaisen, joka tuli pyytämään syötävää.  

Lopulta kapteeni ja miehistö hylkäsivät laivan ja jättivät pakolaiset oman onnensa nojaan. Aluksella alkoi välittömästi raivoisa taistelu ruuasta.   

-Kun pyysimme ruokaa, meidät hakattiin. Bangladeshilaiset olivat hyvin heikkoja, joten meistä ei ollut vastusta, kuvaili alukselta selvinnyt Muhammad Koyes.  

Tilanne paheni entisestään, kun alukseen alkoi tulla vettä. Bangladeshilaiset paiskattiin mereen, mistä osa heistä pelastettiin tuntien ajelehtimisen jälkeen.  

Pelastajien mukaan osa aluksessa olleista oli tapettu ruuan vuoksi ja osa hukkui. Noin 900 pakolaista pelastettiin.  

Alueen maiden reaktiot venepakolaisten hätään eivät toistaiseksi ole olleet mieltä ylentäviä. Indonesian armeijan edustajan, kenraali Moeldokon mukaan venepakolaisilla ei ole asiaa maahan. Thaimaan on kerrottu hinanneen useita pakolaisaluksia takaisin merelle.  

Malesian pääministeri Najib Razak vaatii Burmalta yhteistyötä, koska hänen mukaansa tilanne johtuu Burman sisäisestä tilanteesta. Burma on kieltäytynyt osallistumasta Thaimaan koolle kutsumaan alueelliseen hätäkokoukseen venepakolaisista. Burman mukaan rohingya-pakolaisten ongelmat eivät kuulu sille.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.