Kun halut katoavat – mistä löytyy syypää?

Seksi on ihanaa! Moni tuore pari viettää enemmän aikaa makuuhuoneessa ja lemmenleikeissä, kuin vaikkapa ystäviensä kanssa. Seksistä puhutaan kaikkialla ja odotukset ovat kovat. Terveessä parisuhteessa harrastetaan seksiä vähintään pari kertaa viikossa. Entä jos ei teekään mieli?

Aina ei vain tee mieli. Sukupuolella ja parisuhteella ei ole tässä merkitystä. Jokaiselle tulee hetkiä, jolloin seksi ei vain maita. Tämä on aivan normaalia. Joskus kuitenkin seksihalujen katoaminen voi olla oire jostain suuremmasta. Psykoseksuaalisiin ongelmiin keskittynyt terapeutti Paula Hall kertoo mitkä asiat voivat aiheuttaa haluttomuutta ja mitkä niihin voivat auttaa.

Seksittömyys voi olla oire muista seksuaalisista ongelmista. Esimerkiksi orgasmin saamisen vaikeus tai yhdynnän aiheuttama kipu, voivat johtaa helposti halujen katoamiseen.

Joskus ongelma saattaa löytyä henkiseltä puolelta. Esimerkiksi heikko itsetunto ei ole omiaan tuomaan lisävipinää peiton alle. Jos et tunne oloasi hyväksi omana itsenäsi, ei ole mikään ihmekään, ettei seksi kiinnosta tai tunnu hyvältä ajatukselta. Seksi on hyvin intiimi tapahtuma ja se vaatii rohkeutta paljastaa itsensä toiselle.

Ongelmat parisuhteessa heijastuvat myös makuuhuoneeseen. Jos olet vihainen, loukkaantunut tai kaunainen, on syytä käsitellä nämä ongelmat ensin, ennen kuin lähdet etsimään kadonnutta seksuaalisuuttasi uudelleen. Keskustele ongelmista kumppaniksi kanssa.

Entä kun puoliso ei kiihota?

Oma puoliso ei vaikuta laisinkaan kiihottavalta. Kaikki mitä hän tekee, on varsin epäkiihottavaa. Tämä on ongelma, josta ei juurikaan puhuta. Kumppanin epäkiihottavuus voi johtua esimerkiksi epähygieenisyydestä, jolloin sille on helpompi tehdä jotain. Mutta se voi johtua myös jostain muusta fyysisestä piirteestä. Toisinaan ongelman taustalla voi olla jokin tietty kumppanin tapa tai kokemattomuus seksin suhteen, kertoo Paula Hall.

Jos ongelma on kumppanin hygieniassa, ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin hienovaraisesti ottaa asia puheeksi. Voit myös ehdottaa esimerkiksi esileikkejä suihkussa tai kylvyssä. Jos puolisosi puolestaan omalla kokemattomuudellaan ei saa sinua syttymään, opeta häntä. Tästäkin voi tehdä hauskan seksileikin, jos opetatte toinen toisianne. Voitte esimerkiksi vuorotellen kiihottaa toisianne ohjeiden mukaan.

Huonot kokemukset ja pelot

Menneisyyden huonot kokemukset tai lapsuuden traumat saattavat johtaa halujen hukkumiseen. Joillain ihmisillä on myös suuria pelkoja, jotka estävät rentoutumisen tai seksistä nauttimisen. Esimerkiksi pelko tulla raskaaksi tai saada tauteja on yllättävän yleinen. Näistä kannattaa keskustella sekä kumppanin, että tarpeen vaatiessa myös ammattilaisen kanssa. Eihkäisystä on tärkeää myös huolehtia ja puhua ääneen kumppanin kanssa.

Mistä apua?

Jos ongelma on vakava tai erityisen häiritsevä, kannattaa yhdessä kumppanin kanssa kääntyä ammattilaisen apuun. Paula Hall listaa kuitenkin joitain kotikonsteja, joista voi olla apua.

Rentoudu. Tämä on ehkä tärkein vinkki. Rentoudu kylvyssä, meditaatiolla tai vaikka hieronnalla. Naisen eroottiseen kiihottumiseen vaikuttaa voimakkaasti hormoni nimeltä oksitosiini. Sen vastakohtana elimistö erittää puolestaan adrenaliinia. Adrenaliini liittyy sekä henkisiin että fyysisiin hälytystiloihin, kipuun, pelkoon ja stressiin. Jos stressaat, oksitosiini ei pääse erittymään ja elimistösi valmistaudu seksuaaliseen nautintoon ja kiihottumiseen.

Kokeile fantasioita. Naisen suurin erogeeninen alue on aivot. Fantasiat voivat saada sinut juuri oikeaan mielentilaan.

Keskity hellyyteen ja läheisyyteen. Ota aikaa itsellesi ja kumppanillesi. Nauttikaa toistenne läheisyydestä ja hellyydestä, ilman paineita seksistä. Seksuaaliset halut saattavat herätä, kun kaikki paineet ovat poissa ja toinen tuntuu turvalliselta ja luotettavalta.

Unohda normaali. Ei ole olemassa normaalia seksinmäärää parisuhteessa tai normaalia tapaa harrastaa seksiä. Normaali ei ole jostain taulukosta tai keskiarvosta laskettu luku. Toiselle normaalia on kerran päivässä ja toiselle kerran kuukaudessa. Unohtakaa muut ja ympäristön mahdolliset paineet. Keskittykää vain siihen mikä tuntuu teistä hyvältä. Kun molemmista tuntuu hyvältä, se on teille normaalia.

Seksihalujen katoamiseen saattavat vaikuttaa myös esimerkiksi:

– alkoholi
– e-pillerit, mielialalääkkeet
– alemmuuden tunne
– työ- ja rahahuolet, stressi
– masennus, väsymys
– synnytys, raskaus, keskenmeno, abortti
– viha, katkeruus, negatiiviset tunteet
– traumat, pelot
– gynekologiset vaivat, sukupuolitaudit
– vitamiinien puutostilat

Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lähde: BBC Relationships

Lue myös:

    Uusimmat