Kumpula-Natri: Emme voi uhrata omaa talouttamme

ǯǯMiapetra Kumpula-Natrin mukaan Suomen on nyt pidettävä huolta sekä omasta taloudestaan että tärkeistä Euroopan yhteismarkkinoista.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natrin (sdp.) mukaan euroalueen tilanne on viimeöisen kokouksen jäljiltä yhä levällään. Suomen on nyt pidettävä mielessä erityisesti oma taloudenpito.

– Meillä on tulossa haasteellisia vuosia Suomessa, meillä ei ole rajattomasti mahdollisuuksia tukea euroaluetta. Tarvitsemme kuitenkin kipeästi yhteismarkkinoita. Meidän omat viimeaikaiset irtisanomiset näyttävät sen, että olemme viennin ja irtisanomisten suhteen joutuneet tilanteeseen, jossa tarvitaan oman kilpailukyvyn parantamista ja myös valtiontalouden kestävyyttä. Sekä euron pelastaminen että hajottaminen ovat kalliita ja vaikeita päätöksiä. Suomen oman taloudenpidon arvo nousee nyt arvoon arvaamattomaan.

Kumpula-Natri vakuuttaa, että päättäjät arvioivat tilanteen tarkasti, ennen kuin rahahanat avataan.

– Päätösten täytyy olla Suomen velkakestävyyden kannalta järkeviä. Emme voi uhrata sitä, ettemme voisi huolehtia omista asioistamme. Eruoalue on myös oma asiamme ja tulee olemaan. Siellä ovat meidän vientimaamme ja sisämarkkinat.

Kumpula-Natri pitää suuressa arvossa sitä, että Suomessa päätöksenteko on avointa.

– Olen sitä mieltä, ettei näitä päätöksiä tule tehdä yön pimeinä tunteina. Suomella on poliittinen ja laillinen mahdollisuus perehtyä näihin päätöksiin myöhemmässä vaiheessa ja ottaa kantaa. Se voi pahimmillaan tarkoittaa, että jäämme joistain järjestelyistä ulos mutta näin se on, kun tehdään asioita, jotka vaativat tiukkoja neuvotteluja. Niissä on kuitenkin jäsenmaiden kuittaus ja vaikutusvalta jäljellä.

Pohjoinen ja eteläinen Eurooppa eriytyvät

MTV3:n haastattelema talousasiantuntija, Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm arvioi, että Pohjois- ja Etelä-Euroopan välinen kuilu kasvaa nyt tehdyistä päätöksistä huolimatta. Kumpula-Natri on samoilla linjoilla.

– Suomi on hyötynyt erityisesti todella alhaisista valtion koroista mutta Espanja ja Italia joutuvat markkinavoimien ylireagoinnin vuoksi kärsimään liiankin suurista koroista tilanteeseen nähden. Ongelmana on, että demokraattinen järjestelmä ei kykene ohjaamaan markkinavoimia.

Jatkuvista EU-huippukokouksista huolimatta euroalueen tuleva vuosi näyttää haasteelliselta.

– Vaikealta tämä nyt näyttää kaikin puolin. Se, että viime yön kokouksen tulokset auttoivat markkinoita jonkin verran, niin se voi olla hyvinkin lyhytaikaista. Olen kuullut huolestuttavampiakin kuin vain vuoden kestäviä arvioita.

Kumpula-Natri arvioi, että eduskunta tulee kesän mittaan kokoontumaan eurokriisin tiimoilta.

– Kahden kuukauden tauko Euroopan talouspolitiikasta on kestämättömän pitkä. Vaikka suuri valiokunta kokoontuu, niin myös eduskunnan olisi hyvä saada tilanteesta kattava tilannearvio.

Lue myös:

    Uusimmat