Kumpi maalitykeistä nostaa viimein Kanada-maljaa? Nämä miehet jahtaavat yhä ensimmäistä mestaruuttaan

Petteri Sihvonen analysoi finaalijoukkueet:"Tappara ennakkosuosikki" 3:31

Jääkiekon SM-liigan tänään alkavissa finaaleissa kohtaavien Tapparan ja Kärppien rivit vilisevät kultaa kahmineita pelaajia, mutta joukossa on muutamia kokeneita pelaajia, jotka metsästävät yhä ensimmäistä mestaruuttaan aikuisten sarjassa.

Kuudetta kertaa peräkkäin loppuotteluissa mukana olevan Tapparan miehistöstä löytyy peräti kymmenen miestä, jotka ovat olleet mukana voittamassa vuosien 2016 ja 2017 Suomen mestaruuksia. Viime vuoden kultajoukkueesta matkassa on 16 pelaajaa.

Tamperelaisseurasta löytyy kuitenkin muutama mies, jolle Suomen mestaruus olisi ensimmäinen. Heistä urallaan menestynein on slovakialaishyökkääjä Tomas Zaborsky, jolla ei ole vielä ainuttakaan aikuisten mestaruutta mistään sarjasta. Zaborsky pelasi HIFK:ssa finaaleita keväällä 2016 ja Brynäsissä Ruotsin loppuotteluita vuosi sitten, mutta molemmilla kerroilla kaulaan ripustettiin hopeamitali.

Tapparan muita ensimmäistä SM-kultaansa hakevia runkopelaajia ovat viime keväänä KalPassa hopealle jäänyt Niko Mikkola ja toinen puolustaja Mikko Lehtonen, jolla on toki Ruotsin SHL-mestaruus viime kaudelta. Hyökkääjistä Matti Järviseltä, Markus Nenoselta ja Niko Ojamäeltä puuttuu yhä ensimmäinen aikuisten mitali.

Kirvesrinnoista eniten SM-mitaleita ovat uransa aikana kahmineet kaksi kultaa ja neljä hopeaa saavuttaneet Jan-Mikael Järvinen ja Kristian Kuusela, joista jälkimmäisellä on myös Ruotsin mestaruus, sekä kaksi kultaa, kolme hopeaa ja yhden pronssin pokannut kapteeni Jukka Peltola. Tapparassa kaksi kultaa ja kaksi hopeaa on myös Henrik Haapalalla.

Ruohomaa ja Bertrand kultajahdissa

Kärpissä Suomen mestaruuden voittaneita pelaajia löytyy seitsemän. Heistä Jari Sailio nosti Kanada-maljaa HPK:ssa vuonna 2006 ja Shaun Heshka Ässissä keväällä 2013. Muut viisi pelaajaa ovat Kärppien mestarijoukkueista: maalivahti Jussi Rynnäs, puolustaja Lasse Kukkonen sekä hyökkääjät Jyri Junnila, Julius Junttila ja Saku Mäenalanen.

Kärppien vuoden 2015 mestarijoukkueesta mukana on vain kolme miestä, joten vaihtuvuus on ollut suurta. Veteraanipuolustaja Kukkosen meriitit hakevat vertaistaan, sillä hän on ollut voittamassa kolmea Suomen mestaruutta, kuutta SM-mitalia sekä kolmea olympia- ja neljää MM-mitalia.

Oululaisjoukkueessa on paljon pelaajia, jotka eivät ole vielä voittaneet aikuisten mestaruutta missään sarjassa. Nouseva maalivahti Veini Vehviläinen pelaa ensimmäistä kertaa mitalijoukkueessa ja eliittipuolustajaksi tänä keväänä nousseella Jani Hakanpäällä on palkintokaapissaan vain pronssi kahden vuoden takaa. Puolustajista myös Miika Koivisto on 27-vuotiaana ensimmäistä kertaa mitalijahdissa voitettuaan aiemmin kaksi Mestiksen mestaruutta.

Hyökkääjistä ensimmäistä kultamitaliaan jahtaavat tähtikaartiin noussut Mikael Ruohomaa, runkosarjan maalitykki Charles BertrandMiska Humaloja, Jasse Ikonen, Otto Karvinen, Ville Leskinen, Sami Anttila, Radek Koblizek, Juha Koivisto ja Rasmus Kupari.

Heistä Juha Koivisto on jo 33-vuotias, mutta muilla on vielä useampi vuosi aikaa metsästää mestaruuksia.

Entäpä joukkueiden päävalmentajat? Heistä kumpikin on juhlinut Suomen mestaruutta, vaikkakin Kärppien Mikko Mannerin mestaruudet ovat apuvalmentajana vuosina 2014 ja 2015. Jukka Rautakorven ainoa kultamitali on Tapparasta vuodelta 2003, minkä lisäksi kokenut valmentaja on ollut SM-loppuotteluissa viidesti ja MM-kisoissa kerran hävinneenä osapuolena

Lue myös:

    Uusimmat