Kummitusjutut kiehtovat kesäleirillä

Kiljavan kesäleiri 2008

Lasten kesäleirit pullistelevat ohjelmaa: teatteriesityksiä, kummitusjuttuja, salapoliisimysteerien ratkaisemista ja aarteen metsästystä. Leireille on palkattu jopa ohjelmapäälliköitä suunnittelemaan lapsia aktivoivaa ohjelmaa.

Viime vuosikymmeninä uudistuneeseen kesäleiriohjelmaan mahtuu kuitenkin vielä myös suomalaiselle kesäleirille perinteistä: uimista, soutelua ja makkaranpaistoa.

- Kun on ohjelmaa, niin vapaa-aikakin korostuu. Leiri on lapsille puuhamaa luonnon keskellä, sanoo Kiljavan kesäleirin ohjelmapäällikkö Saara Arvo.

Mielikuvitus lentoon

Kummitusjutut kukoistavat ainakin Nurmijärven Kiljavan kesäleirillä, jossa lapset illan tullen hiipivät telttoihinsa pelkäämään. Tosin kummitusjututkin on päivitetty nykyversioiksi.

- Me leikitään iltaisin mafiosoa, sanoo leiriläinen Mikko Kiramo.

- Kyläläiset nukkuvat pää polvissa ja sitten mafiosot nousevat ja tappavat, ja ne tapetut putoavat pelistä pois. Sitten poliisi epäilee ja lopuksi selvitetään ketkä ovat syyllisiä, selvittää Kiramo hänen suosikkileikkinsä kulkua.

Kun ohjaajalla on hauskaa, lapsillakin on hauskaa

Lasten mielikuvitus pääsee valloilleen vasta, kun alkujäykkyydestä on selvitty. Siihen auttaa, kun ohjaajat osaavat vetää oikeista naruista.

- Me vedetään itse pohjat eli teemme itsestämme niin naurettavia kuin mahdollista, jotta lapsetkin uskaltavat heittäytyä, sanoo Nurmijärven Kiljavan leirin ohjaaja Ville Torvinen.

Lapsi ottaa riskin lähtiessään kesäleirille. Ennen leirille lähtöä lasta jännittää, saako hän kavereita ja onko leirillä mukavaa. Mutta kun ohjaajat ovat innoissaan, lähtevät lapsetkin useimmiten mukaan.

- Nykypäivän lapsilla ei kaikilla ole kokemusta siitä, miten käyttää mielikuvitustaan. He eivät uskalla heittäytyä ja asettaa itseänsä alttiiksi.

- Viikossa kuitenkin jäykinkin lapsi oppii valjastamaan mielikuvituksen voimavarakseen. Ja kun sen oppii, elävät lapset täysillä ne hienoimmat hetket, hehkuttaa leirielämää rakastava Torvinen.

Lyhyet leirit vetävät

Lasten kesäleirit ovat vuosien saatossa lyhentyneet. Kun ennen kesäsiirtoloissa oltiin koko kesä, nyt leirillä ollaan keskimäärin yksi viikko.

Kiljavan kesäleirin ohjaaja Torvinen on ollut itse ensimmäisen kerran leiriläisenä 7-vuotiaana, 1990-luvulla.

- Leireiltä parhaana muistona jäi se, että pesulla tarvitsi käydä vain kaksi kertaa viikon aikana. Oli ihanaa, kun sai elää omassa liassaan, hohottaa Torvinen.

Ainakin Kesäleirit ry:n hygieniatasoa on nostettu tälle vuosituhannelle tultaessa. Jokainen lapsi pesee kätensä aina ennen ruokailua ja näyttää kätensä ohjaajille ennen kuin pääsee ruokailutelttaan.

Kännyköitä ei saa käyttää

2000-luvun piirre on myös se, että lapsia joudutaan totuttamaan erikseen siihen, että kännyköitä ei saa leirillä käyttää.

Folkhälsanista kerrotaan, että heidän kesäleireillään jotkut lapset ovat salakuljettaneet mukanaan kaksi kännykkää, jotta lapselle jäisi vielä yksi, kun toinen pistetään lukkojen taakse.

Lue myös:

    Uusimmat