Kummat pitävät sairauslomia enemmän: iäkkäät vai nuoremmat työntekijät? Erikoistutkijalta suora vastaus

Ikääntyneiden työllisyys on ollut tänä syksynä kiivas puheenaihe.

Tilasto­keskuksen tieto- ja tilastopalvelun erikoistutkija Hanna Sutela tarkastelee blogikirjoituksessaan, kuinka hyvin iäkkäisiin työntekijöihin kohdistetut käsitykset pitävät paikkansa.

– Työnantajien sanotaan olevan haluttomia palkkaamaan ikääntyneitä muun muassa siksi, että he pelkäävät mahdollisesti kulman takana odottavan työkyvyttömyyden kustannuksia. Tai kenties työtehon ajatellaan laskevan 50 vuoden rajapyykin jälkeen. Miten aiheellisia nämä pelot ovat? Sutela kysyy.

Sutelan kirjoituksen perusteella usea seikka viittaa siihen, että ennakkoluulot eivät pidä paikkaansa.

– Niin 45–54-vuotiaat kuin etenkin yli 55-vuotiaat palkansaajat kärsivät vuoden 2018 työolotutkimuksen mukaan väsymyksen ja tarmottomuuden tunteesta, jännittyneisyydestä ja ärtyisyydestä, päänsärystä, keskittymis- tai muistamisvaikeuksista tai haluttomuudesta lähteä aamuisin töihin selvästi harvemmin kuin nuoret aikuiset, hän kirjoittaa.

Sairauspoissaolot ovat yli 55-vuotiailla palkansaajilla selvästi harvinaisempia kuin muilla ikäryhmillä, varsinkin kun vertailu tehdään 25–34- tai 35–44-vuotiaisiin. Tosin niillä ikääntyneillä, jotka ovat olleet pois töistä sairauden vuoksi, poissaolot ovat olleet keskimäärin pidempiä kuin nuoremmilla.

– Kun aiempaa harvempi yli 55-vuotias ja aiempaa useampi 25–34-vuotias palkansaaja potee selkä- tai niskakipuja, ei näissä oireiluissa ole tätä nykyä juurikaan ikäryhmittäisiä eroja. Univaikeuksia ikääntyneillä tosin oli edelleen vuonna 2018 yleisemmin kuin nuoremmilla ikäryhmillä, samoin särkyä jaloissa tai käsissä.

Työolotutkimuksen perusteella eri ikäluokkien välinen ero työkyvyttömyyden pelossa on yllättävän vähäinen.

– Vuoden 2018 tutkimuksessa 55–64-vuotiaista palkansaajista 29 prosenttia koki työkyvyttömyyden epävarmuustekijäksi työssään ja 45–54-vuotiaillakin osuus oli 26 prosenttia.

25–34-vuotiaista ja 35–44-vuotiaista reilu viidennes koki työkyvyttömyyden uhaksi.

Sutelan mukaan yllättävän pieniä ovat myös ikäryhmien väliset erot sen suhteen, kuinka moni palkansaaja uskoo pystyvänsä terveytensä puolesta työskentelemään nykyisessä ammatissaan vielä kahden vuoden kuluttua.

Lue myös:

    Uusimmat