Mainos

Kumisaapas päässä Valkoiseen taloon? USA:n vaaleissa Clintonin ja Trumpin ohella muitakin ehdokkaita

Yhdysvaltain presidentinvaalien alla puhutaan poikkeuksetta vain kahden suurimman puolueen ehdokkaista, demokraattien Hillary Clintonista ja republikaanien Donald Trumpista. Presidenttikisassa on mukana kuitenkin myös muita puolueita ja sitoutumattomia ehdokkaita.

1:34

Mediaa seuratessa saattaa helposti syntyä käsitys, että Trump ja Clinton olisivat amerikkalaisten äänestäjien ainoat vaihtoehdot syksyn presidentinvaaleissa. Muitakin ehdokkaita kuitenkin on.

Niin sanotun kolmannen puolueen, eli kaikkien muiden kuin kahden suurimman puolueen, ehdokkaiden joukosta on noussut erityisesti kaksi uskottavaa haastajaa Clintonille ja Trumpille: Yhdysvaltain Vihreän puolueen Jill Stein sekä Libertaaripuolueen Gary Johnson.

Saattavat vaikuttaa Clintonin mahdollisuuksiin

Wall Street Journal -lehden ja NBC News -uutiskanavan kuukausi sitten teettämän kyselytutkimukseen osallistuneista jopa 16 prosenttia vastaajista ilmoitti äänestävänsä joko Libertaaripuolueen ehdokasta, Gary Johnsonia, tai Vihreän puolueen Jill Steiniä syksyn vaaleissa.

Kun kyselyyn osallistuneille annettiin mahdollisuus valita kolmannen puolueen ehdokas, Clinton ylitti Trumpin suosion vain yhdellä prosenttiyksiköllä. Aiemmin ero oli viisi prosenttiyksikköä.

Joidenkin arvioiden mukaan kolmannen puolueen edustajat saattavat saada tulevissa presidentinvaaleissa aiempaa enemmän ääniä, sillä Clinton ja Trump eivät kumpikaan saa edustamiensa puolueiden kaikkien äänestäjien varauksetonta kannatusta.

Kolmannen puolueen ehdokkaat saattavatkin siis tehdä presidentinvaalien äänestystuloksesta ennalta-arvaamattoman.

Mukana myös hupiehdokkaita

Kaikki presidenttiehdokkaaksi pyrkineet eivät kuitenkaan ole olleet yhtä vakavastiotettavia vaihtoehtoja kuin Stein ja Johnson.

Vuodesta 2004 lähtien jokaisissa esivaaleissa useiden eri puolueiden ehdokkaaksi pyrkinyt performanssitaiteilija Vermin Supreme tunnetaan etenkin hullunkurisesta tavaramerkistään: hänellä on tapana esiintyä julkisesti kumisaapas päähänsä vedettynä.

Supreme on kertonut, että jos hän tulisi valituksi Yhdysvaltain presidentiksi, hän asettaisi lain, joka velvoittaisi kaikki amerikkalaiset harjaamaan hampaitaan. Hän on myös luvannut ilmaisen ponin jokaiselle amerikkalaiselle.

Tänä vuonna Supreme pyrki demokraattien presidenttiehdokkaaksi New Hampshiren osavaltion esivaaleissa ja onnistui keräämään 259 ääntä puoluekokouksen edustajilta tullen neljänneksi.

Hän ei kuitenkaan saanut osallistua esivaalien yhteydessä järjestettyyn, vähemmän tunnettujen demokraattiehdokkaiden keskustelutilaisuuteen, sillä hän heitti samassa tapahtumassa glitter-pommin aborttivastaisen aktivistin Randall Terryn päälle vuonna 2011.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.