Mainos

Kuluva talvi on poikkeuksellisen leuto

Menossa oleva talvi jää muistiin epätavallisen leutona ja vähälumisena. Ilmatieteen laitoksen tilastojen valossa ennätyksiä ei kuitenkaan ole vielä syntynyt. Ensi viikon alkupäivinä lämpötila on laskemassa, Ilmatieteen laitoksella lupaillaan.

Joulukuu ja tammikuun alkupuoli ovat olleet Helsingissä noin kolme astetta 30 vuoden keskiarvoa lämpimämpiä. Jyväskylässä ero on noin 3,5 astetta ja Sodankylässä hieman alle kolme astetta. Lämmintä on ollut etenkin tammikuussa. Viimeksi kuluneiden parin viikon lämpötilat ovat etelässä 5-6 astetta ja Sodankylässäkin kolmisen astetta keskiarvon yläpuolella. Sen sijaan lokakuu oli tänä vuonna tavallista kylmempi ja marraskuu suunnilleen keskimääräinen.

-Kyllä tämä talvi on ollut todella leuto, toteaa meteorologi Anneli Nordlund Ilmatieteen laitokselta. Ensi viikolle sääennusteet lupaavat hieman kylmempää, mutta tuskin kuitenkaan kovia pakkasia. Sen sijaan helmikuusta voi vielä odottaa jonkinmoista pakkaskuukautta.
-Tilastojen valossahan helmikuu on vuoden kylmin kuukausi, huomauttaa Nordlund.

Leudon sään taustalla on se, että talvi on ollut monta viikkoa epätavallisen pilvinen. Lisäksi tuuli on joulusta lähtien käynyt pääasiassa lounaasta ja tuonut Suomeen matalapaineita Atlantilta.
-Koko Etelä- ja Väli-Suomi ovat olleet lähes umpipilvessä, sää on noin viidenneksen normaalia pilvisempää. Eli nyt ei ole kyse pelkästään siitä, että ihmisistä sää tuntuu pilviseltä, vaan kyllä se säähavaintojen valossa todella on sellainen, kertoo Nordlund.

Musta talvi ei lannista Helsingin lumikylän tekijöitä

Helsingin Auroran kentälle rakenteilla olevan lumikylän tekijät eivät aio antaa periksi, vaikka lunta ei näy kaupungissa montakaan hiutaletta ja lämpömittarit ovat plussan puolella. Avajaisia on sentään siirretty viikolla eteenpäin eli tammikuun 27. päivään.
-Perjantaista lähtien rupeamme tuomaan lunta rekka-autoilla, ainakin Nurmijärvellä sitä on. Ei olisi pahitteeksi, vaikka sataisi lunta, mutta nyt emme voi jäädä odottelemaan, sanoo Petri Laitinen lumikylää rakentavasta Lumi Blanco Finland Oy:stä.

Lunta on tähän mennessä tuotu lähinnä Helsingin luistinradoilta. Laitisen mukaan työmaalla siirrytään näinä päivinä paiskimaan töitä ympäri vuorokauden, jotta lumikylä saataisiin valmiiksi. Lumikylään on tekeillä mm. noin 1000 katsojalle suunniteltu näyttämö, torneja, leikkipaikkoja, lumilinnoja ja pulkkamäkiä. Ravintoloihin ja baareihin on tarkoitus tulla noin 400 asiakaspaikkaa. Hankkeen kulujen arvioidaan olevan noin 700 000-800 000 markkaa. Pääsymaksullisia ohjelmia seuraamaan rakentajat odottavat noin 200 000 vierasta, lähinnä lapsiperheitä ja nuoria.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.