Mainos

Kulutusluotoista haetaan apua asuntojen vuokrapaineissa

Asuntojen vuokrahintojen ennustetaan kasvavan tänä vuonna koko maassa kaksi prosenttia ja suurissa kaupungeissa vieläkin enemmän. Jo nyt osa vuokralaisista joutuu turvautumaan kulutusluottoihin paikatakseen perheensä elintasoa.

Helsinkiläinen Terja Lucenius on kokenut monen muun vuokralaisen tavoin, miltä tuntuu, kun vuokra nousee joka vuosi, mutta tulotaso pysyy lähes entisellään.

– Siinä täytyy karsia jostakin muusta, sillä jossainhan pitää asua. Pitää miettiä, mitä muuta tehdään sitten vapaa-ajalla. Tiukkaa tekee ja joka euro lasketaan.

Pellervon taloustutkimus ennustaa, että vuokrahinnat nousevat tänä vuonna koko maassa kaksi prosenttia. ARA-asunnoissa nousupaineiksi arvioidaan kolme prosenttia. Vuokrat ovat jatkaneet kasvuaan tulotasoa nopeammin jo pidemmän aikaa ja suurimmissa kaupungeissa vuokrat nielevät jo noin kolmanneksen vuokralaisten tuloista.

– Kyllä tämä aika tiukalta ja suorastaan surulliselta näyttää. Osa perheistä joutuu tällä hetkellä ihan kulutusluotoilla korjaamaan ja paikkaamaan elintasoaan, Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita pohtii.

Asuntojen hinnat laskevat

PTT:n ennusteen mukaan asuntojen hinnat laskevat kuluvana vuonna koko maassa 0,7 prosenttia. Talouden ja etenkin työllisyystilanteen epävarmuus lisäävät vuokra-asuntokysyntää, mikä pitää myös vuokrankorotuspaineita yllä.

– Vuokratarjontaa, varsinkin vapaarahoitteista on tullut jonkin verran lisää, mutta paljon hitaammin kuin mitä kysynnän muutos on. Vuokralaisille voi povata tiukkoja aikoja, ennustaa PTT:n tutkimusjohtaja Markus Lahtinen.

Lahtisen mielestä vuokra-asumiseen liittyy tällä hetkellä paljon ongelmia.

– Paitsi, että vuokralaiset joutuvat asumaan niukasti, niin se (korkeat hinnat) asettaa meidän asumistukijärjestelmäämme aikamoisia paineita. Kun tiedämme, että julkinen talous on aika heikossa tilanteessa, niin yhtälö on aika vaikea. Meidän pitää saada enemmän vuokratalokohteita liikkeelle, etenkin sosiaalinen asuntotuotanto on aivan liian vähäistä.

Apua kimppakämpistä

Huutava pula pienistä ja kohtuuhintaisista asunnoista etenkin pääkaupunkiseudulla on ajanut myös vuokranantajat etsimään uusia sijoituskohteita. Hyväpohjaiset, isommat asunnot voivat soveltua kimppakämpiksi, joille on nyt entistä enemmän kysyntää.

– Tällainen kimppa-asuminen on nyt tulossa Suomeenkin tuolta isoista kaupungeista ulkomailta. Vuokranantajat ovat kiinnostuneita sijoittamaan sopiviin, kompakteihin kolmioihin tai jopa neliöihin, kertoo Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna.

Pauna uskoo, että kimppa-asuminen hyvällä paikalla voi tulla vuokralaiselle selvästi nykyistä asuinratkaisua halvemmaksi.

– Kyllä siinä varmaan sellainen muutama kymmenen prosenttia voidaan saavuttaa verrattuna siihen, että mennään yksin vuokralle hyvin kalliiseen yksiöön tai kaksioon.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.