Mainos

Kuluttajilla luottamus hiipunut hieman

Suomalaisten kuluttajien usko omaan ja koko maan talouteen on vielä vankalla pohjalla, vaikka luottamus onkin hieman hiipunut. Kaiken kaikkiaan kuluttajat katsovat, että edelleenkin on otollinen aika hankkia kestokulutustavaroita tai ottaa lainaa.

Kansalaisten käsitykset työllisyystilanteesta saavat jonkin verran huolen ryppyjä otsalle, mutta lähinnä huolta kannetaan siitä, että naapurillakin riittäisi töitä. Tilastokeskuksen tänään julkistaman kuluttajabarometrin perusteella suomalaisten näkemykset omasta ja maan taloudesta ovat jonkin verran tummentuneet syyskuuhun verrattuna. Toisaalta vertailu viime vuoden lokakuuhun osoittaa, että silloin tulevaisuuteen katsottiin nykyistä synkemmin.

Reilusti yli kolmannes kuluttajista on edelleenkin sitä mieltä, että nyt kannattaa ostaa kestokulutustavaroita. Myös matkasuunnitelmat tai kodin kohentaminen houkuttelevat monia. Kansalaiset myös virittelevät auton ja asunnonostoaikeita, sillä lähes kaksi kolmannesta pitää lainan ottamista edullisena. Tosin säästämis- ja asunnonostoaikeet ovat hiipuneet alkuvuoden innosta. Kotitalouksista kuitenkin 14 prosenttia suunnitteli ottavansa lainaa lähimmän vuoden kuluessa. Hieman yli puolet kuluttajista piti lokakuussa säästämistä kannattavana ja enemmistö myös katsoi pystyvänsä säästämään.

Kansalaisten käsitykset työllisyystilanteesta ovat muuttuneet jonkin verran aiempaa varovaisemmiksi. Työttömyyden kasvuun uskoo nyt noin puolet kuluttajista, kun vuosi sitten tätä mieltä oli reilu kolmannes. Joka kymmenes työllinen arveli työttömyyden osuvan omalle kohdalleen vuoden sisällä.

Lokakuussa joka neljäs kuluttaja uskoi oman taloutensa parantuvan ja vain joka kymmenes pelkäsi oman taloutensa huonontuvan. Joka kolmas arvioi Suomen taloustilanteen kohentuvan lähimmän vuoden aikana ja joka neljäs katsoi maamme talouden heikentyvän. Vuosi sitten arviot olivat paljon synkemmät, sillä vain joka viides jaksoi uskoa Suomen talousnäkymien parantumiseen ja lähes joka toinen oli sitä mieltä, että maan talous huononee.

Tilastokeskuksen lokakuun kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien luottamusta kuvaavan indikaattorin pisteluku oli heikentynyt syyskuusta lokakuuhun kolme yksikköä 7,8:aan. Vuosi sitten saldoluku oli 5,3, kun pitkäaikainen keskiarvo on 14,2.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.