Mainos

Aktia: Suomen talous supistuu tänäkin vuonna

Aktia Pankki povaa Suomeen jo kolmatta peräkkäistä taantumavuotta. Pankin arvio on, että Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,3 prosenttia.

Aktian tiistaina julkistama ennuste on ensimmäinen, jossa kasvun odotetaan hyytyvän pakkasen puolelle. Esimerkiksi EU-komissio odottaa Suomeen tälle vuodelle 0,2 prosentin kasvua. Valtiovarainministeriö arvioi huhtikuussa, että talous kasvaa 0,5 prosenttia.

Aktian mukaan Suomen talouden rakennekriisi on osoittautunut selvästi odotettua voimakkaammaksi ja pidemmäksi, eikä alkuvuonna vielä tapahtunut käännettä parempaan. Vienti alkaa vahvistua vuoden jälkipuoliskolla, mutta siitä huolimatta talouskasvu jää ensi vuonnakin vaisuksi, vain 1,3 prosenttiin.

Aktia arvioi myös, että Euroopan keskuspankki pudottaa ohjauskorkoaan jo kesäkuussa, 0,25:stä 0,15 prosenttiin. EKP:n talletuskorko laskisi samalla nollasta negatiiviseksi, miinus 0,10 prosenttiin.

Tarkoituksena olisi patistaa pankit lisäämään luotonantoa, kun niiden ei enää kannattaisi makuuttaa varojaan keskuspankissa. Keskuspankin odotetaan tukevan yritysten rahoitusta myös joillain täsmätoimilla, varsinkin euroalueen kriisimaissa. Valtionlainojen laajamittaista osto-ohjelmaa Aktia pitää epätodennäköisenä. 

Kuluttajatkin varovaisia 

Myös yritysten suhdanneodotukset pysyivät toukokuussa vaimeina, kertoi Elinkeinoelämän keskusliitto. Ainostaan rakentamisessa tunnelmat kohenivat hieman huhtikuusta.

Teollisuudessa tuotannon odotetaan kasvavan loivasti lähikuukausina, mutta tilauskanta on yhä selvästi normaalia pienempi.

Kuluttajien talousluottamus sen sijaan elpyi Tilastokeskuksen mukaan huhtikuun notkahduksesta, mutta on yhä pitkän ajan keskiarvoa heikompi.

Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja arvioi, ettei pieni värähdys ylöspäin paljoa merkitse, varsinkaan kun kuluttajien odotukset oman talouden kehityksestä eivät parantuneet.

- Kaupan kannalta olennaisempaa on, kuinka työllisyys, reaalitulot ja ostovoima kehittyvät, Kurjenoja sanoi STT:lle.

Kaupan liitto arvioi tammikuussa, että vähittäiskaupan myynti laskee tänä vuonna puoli prosenttia. Ennuste päivitetään elokuussa, mutta tähän mennessä vuosi on mennyt aika lailla odotusten mukaan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.