Mainos

Kuluttajien odotukset synkimmät moneen vuoteen - Työttömyyden mörkö pelottaa suomalaisia

Kuluttajien näkemykset Suomen taloudesta ja työllisyydestä synkistyivät entisestään syyskuussa. Myös odotukset oman talouden kehittymisestä heikkenivät hieman, ja yhä useampi epäilee joutuvansa työttömäksi.

Viestit yrityksistä eivät ole sen valoisampia. Elinkeinoelämän luottamusindikaattorin mukaan suhdannekuva on heikentynyt kesän jälkeen kaikilla toimialoilla.

Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien luottamusindikaattori putosi syyskuussa 2,3 pisteeseen, kun se oli elokuussa 5,1 ja heinäkuussa 11,3 pistettä. Vuosi sitten pisteluku oli 22,9, mikä on kaikkien aikojen korkein mitattu lukema.

Indikaattori mittaa ainoastaan muutoksen suuntaa, ei sen voimakkuutta.

Kuluttajien luottamusta on pitänyt yllä ainoastaan kotitalouksien säästämismahdollisuuksien selvä parantuminen. Suomalaiset näyttävät nyt varautuvan huonompiin aikoihin, sillä ajankohtaa pidetään aiempaa vähemmän otollisena kestokulutustavaroiden ostamiseen ja etenkin lainanottoon.

Odotukset Suomen talouden kehityksestä ovat heikentyneet vauhdilla, sillä viime syyskuun huipusta on pudottu tukevasti miinukselle. Arviot maan talouden suunnasta ovat huonoimmat sitten loppuvuoden 2008, jolloin edessä oli jyrkkä taantuma.

Erityisesti työttömyyden kasvu huolettaa suomalaisia. Peräti 58 prosenttia kuluttajista odottaa työttömyyden kasvavan, ja ainoastaan 14 prosenttia ennakoi työttömyyden hellittävän seuraavan puolen vuoden aikana. Synkistyminen on nopeata, sillä vielä elokuussa luvut olivat 42 ja 17 prosenttia.

15 prosenttia kuluttajista kokee, että vaara oman työpaikan menettämisestä on kasvanut.

Tilauskannat heikkenevät

Yrityspuolella heikoimmat näkymät ovat teollisuudessa ja rakentamisessa. Palvelualojen luottamusindikaattori on niukasti ja vähittäiskaupan indikaattori selvästi pitkäaikaisten keskiarvojen yläpuolella, mutta etenkin palveluissa näkyy se, että noususuhdanne on päättynyt.

Teollisuudessa ja rakentamisessa ennakoidaan pientä kasvua vielä loppuvuoden aikana, mutta tilauskannan supistuminen heikentää odotuksia.

Teollisuudessa pahin pudotus tapahtui jo elokuussa, josta indikaattori putosi vielä yhden pykälän.

Katso Leea Ollikaisen analyysi (Seitsemän uutiset 27.9.2011)

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.