Mainos

Kuluttajien luottamus pysynyt lähes ennallaan

Kuluttajat ovat pessimistisiä työllisyyskehityksestä, sen sijaan oman talouden kehityksen suhteen ollan luottavaisempia.

Kuluttajien luottamus talouden kehitykseen on pysynyt lähes ennallaan, kertoo Tilastokeskuksen kuluttajabarometri.

Kuluttajien luottamusindikaattori osoitti elokuun alussa lukemaa 9,0, kun vastaava lukema heinäkuussa oli 9,4. Lasku ei ole Tilastokeskuksen mukaan kuitenkaan tilastollisesti merkitsevä. Etenkin arviot työttömyyden kehityksestä olivat elokuussa aiempaa synkempiä.

Oman taloutensa kehitykseen Tilastokeskuksen haastattelemat suomalaiset kuitenkin suhtautuivat jopa hieman aiempaa luottavaisemmin. Kestotavaroiden ja varsinkin auton ostoaikeita kotitalouksilla oli runsaasti. Haastatelluista 29 prosenttia uskoi Suomen taloustilanteen parantuvan seuraavan vuoden aikana.

Taloustilanteen heikkenemiseen uskoi puolestaan 27 prosenttia haastatelluista. Oman taloustilanteensa paranemiseen uskoi elokuussa 28 prosenttia kuluttajista ja vain kymmenen prosenttia uskoi taloutensa huononevan seuraavan vuoden kuluessa.

Työttömyyden lisääntymiseen uskoi elokuussa 50 prosenttia kuluttajista, kun taas sen vähenemiseen uskoi vain 16 prosenttia kuluttajista. Joka kymmenes työllinen uskoi työttömyyden osuvan omalle kohdalleen hyvin tai melko todennäköisesti.

Lainoja pidetään edullisina

Kuluttajista 74 prosenttia piti elokuussa lainan ottamista edullisena. Vuoden kuluessa lainaa suunnitteli ottavansa poikkeuksellisen moni eli 18 prosenttia kotitalouksista. Asunnon ostoa suunnitteli elokuussa yhdeksän prosenttia kotitalouksista.

Auton ostamista tai vaihtamista suunnitteli puolestaan 22 prosenttia kotitalouksista. Kuluttajabarometria varten haastateltiin elokuun alkupuolella noin 1600 Suomessa asuvaa henkilöä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.