Mainos

Kuluttajien luottamus pysynyt lähes ennallaan

Lähes kolmasosa kuluttajista odotti oman taloutensa paranevan ja vain 10 prosenttia huononevan.

Kuluttajien luottamus talouteen on heikentynyt maaliskuussa hivenen helmikuusta. Tilastokeskuksen keräämän kuluttajien luottamusindeksin pisteluku putosi 16,4:ään edelliskuun 16,8:sta.

Viime vuoden maaliskuuhun verrattuna luottamus on kuitenkin selvästi korkeammalla tasolla, ja maaliskuun lukema on myös pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella. Kuluttajat arvioivat oman taloustilanteensa hieman synkemmin kuin helmikuussa, mutta silti 31 prosenttia odotti oman taloutensa paranevan ja vain 10 prosenttia huononevan.

Sen sijaan kuluttajien arviot Suomen taloudellisesta tilanteesta kohentuivat helmikuusta. Vuoden takaiseen verrattuna kuluttajien luottamusta ovat parantaneet eniten työttömyysodotukset, jotka eivät enää ole niin kielteisiä.

Rakentaminen vahvistui, palveluissa laskua

Rakentamisen luottamusindikaattori vahvistui selvästi maaliskuussa helmikuuhun verrattuna, mutta palvelualoilla luottamus notkahti. Teollisuudessa luottamusindikaattori pysytteli lähellä helmikuun tasoa.

Elinkeinoelämän keskusliiton julkaiseman luottamusindikaattorin mukaan rakennusyritykset arvioivat tilauskantansa olevan hieman tavallista vahvempi. Ne odottavat henkilöstönsä kasvavan lähikuukausina.

Palveluissa myynnin kasvu on jatkunut, mutta kasvu on vaimentunut ja vaimenee edelleen. Teollisuuden suhdanteissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia, ja tilannetta voi kuvata EK:n mukaan normaaliksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.