Mainos

Kuluttajien luottamus putosi alle keskiarvon

Vielä joulukuussa pitkään laskussa ollut luottamusindeksi pysytteli niukasti keskiarvon yläpuolella.

Kuluttajien luottamus on edelleen laskussa. Tilastokeskuksen luottamusindeksi on pudonnut jo pitkäaikaisen keskiarvon alle, kun vielä joulukuussa se oli niukasti keskiarvon yläpuolella.

Arviot Suomen talouden kehityksestä ovat pikkuhiljaa synkistyneet jo viime kesästä lähtien, mutta nyt myös usko omaan talouteen alkaa horjahdella. Sitä mittaava indeksi on enää hieman pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella.

Taustalla on lisääntynyt epävarmuus maailmantalouden suunnasta, kun Yhdysvaltain asuntolainakriisi on sekoittanut rahoitusmarkkinoita myös Euroopassa.

Tässä kuussa kuluttajien luottamusindeksin saldoluku oli 13,1, kun pitkäaikainen keskiarvo on 13,9. Joulukuussa luku oli 14,0. Viime elokuussa luottamus oli vahvasti plussalla, sillä saldoluku oli 20,3.

Indeksiä painavat nyt erityisesti odotukset työllisyyskehityksen heikkenemisestä. Lähes 30 prosenttia vastaajista odottaa työttömyyden lisääntyvän tänä vuonna. Kuitenkin vain yhdeksän prosenttia arvioi, että työttömäksi jäämisen riski on kasvanut myös omalla kohdalla.

Oman talouden kohenemiseen luottaa yhä 29 prosenttia kuluttajista. Selvä enemmistö uskoo myös edelleen saavansa rahaa säästöön, vaikka ovat varautuneet inflaation selvään kiihtymiseen.

Kuluttajahintojen arvioidaan nousevan vuodessa peräti 3,8 prosenttia, mikä on korkein inflaatio-odotus sitten vuoden 1995. Hintojen nousua odotellessa on luontevaa, että vastaajien mielestä nyt kannattaa ostaa kestokulutustavaroita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.