Mainos

Kuluttajien luottamus talouteen on korkeimmillaan vuosikausiin – "Näin vahva luottamus on osin harha"

1:45

Kuluttajat luottavat Suomen talouteen, mutta suhtautuvat varovaisemmin henkilökohtaiseen talouteensa. Tämä selvisi tänään julkistetusta Tilastokeskuksen joulukuun luottamusindikaattorista.

Vastaajista 45 prosenttia uskoi Suomen taloustilanteen paranevan seuraavan vuoden aikana, mutta vain 27 prosenttia luotti oman taloutensa kohentumiseen.

Ristiriita näkyi myös työttömyysarvioissa. Työttömyyden laskuun suhtauduttiin optimistisesti, mutta omalla kohdalla työn jatkuminen koettiin epävarmempana. Vastaajissa oli enemmän heitä, jotka arvioivat työttömyyden uhan kasvaneen kuin heitä, jotka arvioivat uhan laskeneen. Kuluttajat siis katsovat, että Suomen talouden tila on kohenemassa, mutta usko omaan elämään on maltillisempaa.

Kokonaisuudessaan kuluttajien luottamus talouteen oli korkeimmillaan sitten alkuvuoden 2011. Muutos etenkin viime vuoden vastaavasta ajankohdasta on hätkähdyttävä. Lukemat ovat harvinaisen korkeita myös pidemmän ajan vertailussa.

Positiivista talousuutisointia

Aktian pääekonomisti Heidi Schauman sanoo, että näin vahva luottamus Suomen talouteen ja työttömyyden laskuun on osin harha, vaikka eteenpäin onkin menty.

Hän uskoo, että ihmisiin on vaikuttanut viime aikojen positiivinen talous- ja työllisyysuutisointi. Esimerkiksi Suomen Pankki julisti taantuman olevan ohi samoihin aikoihin, kun luottamusbarometri tehtiin.

– Luottamus työttömyyden laskuun on liiankin optimistinen, hän sanoo.

Schaumanin mukaan luottamuslukemat menivät pitkään juuri toisin päin: omaan talouteen uskottiin enemmän kuin Suomen talouteen. Uudet luvut eivät välttämättä tarkoita, että kuluttajat luulisivat Suomen ongelmien olevan ratkaistu.

– Pitää suhteuttaa tämä siihen, miten ankealta ja miten pitkään on näyttänyt.

Luottamusindikaattori koostuu monesta osatekijästä, joihin Suomen ja oman talouden arviointi kuuluvat. Niitä katsotaan vuoden päähän nykyhetkestä. Oman talouden saldoluku nousi marraskuusta yhden pisteen, kun taas Suomen talouden lähes kolme pistettä. Luottamus omaan talouteen oli pitkän ajan keskiarvon mukainen, mutta usko Suomen talouteen huiteli lähes 12 pistettä keskiarvon yläpuolella.

Rakentamisen luottamus nousi eniten

Myös Elinkeinoelämän keskusliiton kaikkien päätoimialojen luottamusindikaattorit nousivat marraskuusta. Eniten vahvistui rakentamisen luottamus, joka nousi seitsemän pistettä. Tilauskannan kuvataan olevan lähellä normaalia. 

Teollisuuden luottamusindikaattori kohosi joulukuussa viisi pistettä ja vaivoin plussalle. Se on nyt lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa. Teollisuusyrityksistä 78 prosenttia ilmoitti joulukuussa kapasiteettinsa olevan täysin käytössä.

EK:n johtavan ekonomistin Penna Urrilan mukaan luvut ovat aika lailla linjassa uusimpien talouslukujen kanssa. Parempaan suuntaan ollaan menossa, mutta Suomen kasvu ei ole vahvaa.

– Olisi aivan väärin tulkita, että kaikki paha on tässä ohi, Urrila sanoo.

Urrilan mukaan talouskasvun painopiste on siirtymässä hiljakseen kotimarkkinoilta vientiin, mutta viennin kasvuluvut ovat ennusteissa maltillisesti paria prosenttia. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.