Kuluttajavirastolle paljon valituksia suomenkielisten käyttöohjeiden puuttumisesta

Kuluttajavirasto muistuttaa, että jollei tuotteelle ole suomenkielisiä ohjeita eikä niitä pyynnöstäkään saa kohtuuajassa kaupanteosta, kuluttaja voi vaatia lopulta kaupan purkamista.

Kuluttajaviranomaiset saavat jatkuvasti paljon ilmoituksia siitä, ettei tuotteiden mukana saa suomenkielisiä käyttöohjeita. Viraston mukaan erityisesti on valitettu digikameroiden puuttuvista käyttöohjeista.

Kuluttajaviraston tiedottajan Laura Salmen mukaan valituksia ei ole valtakunnallisesti tilastoitu mitenkään. Valituksia on kuitenkin tullut niin paljon, että kuluttajavirasto on muun muassa nettisivuillaan erikseen muistuttanut kuluttajia oikeudestaan saada ohjeet suomeksi.

Kuluttajansuojalain mukaan tavarassa on virhe, jos sen yhteydessä ei luovuteta ostajalle sellaisia ohjeita, jotka ovat tarpeen tavaran asentamista, kokoonpanoa, käyttöä, hoitoa tai säilytystä varten.

Käyttöohjeet seitsemällä kielellä, ei suomeksi

Lahden kaupungin kuluttajaneuvoja Anneli Tyrväinen kertoo muun muassa tapauksesta, jossa pesukoneen mukana tulivat ohjeet tshekiksi, puolaksi, saksaksi, hollanniksi, ranskaksi, venäjäksi ja ukrainaksi. Suomenkieliset ohjeet puuttuivat. Loppujen lopuksi kuluttaja sai ohjeet vasta kun hän oli ottanut yhteyttä myyjäliikkeen toimitusjohtajaan.

Toisessa tapauksessa digikameran 370-sivuiset ohjeet olivat saksaksi, mutta suomeksi kuluttaja sai vain kaksisivuisen pikaohjeen. Ostaja vaati ohjeita kokonaisuudessaan suomeksi, mutta myyjän mukaan pikaohjeet yhdessä suomenkielisen sähköposti- ja puhelintuen kanssa muodostivat riittävän ohjeistuksen. Kuluttajavalituslautakunta suositti myyjää toimittamaan täydelliset suomenkieliset käyttöohjeet tai antamaan tuotteesta 50 euron hinnanalennuksen.

Suomenkielisestä ohjeesta ei tarvitse erikseen maksaa

Kuluttajansuojalain mukaan tuotteelle pitää antaa käyttö-, huolto- ja hoito-ohjeet, jos laitteen käyttäminen vaatii ohjeita. Ohjeet on annettava suomeksi ja ruotsiksi. Jollei ohjeita ole eikä niitä pyynnöstäkään saa kohtuuajassa kaupanteosta, kuluttaja voi vaatia lopulta kaupan purkamista.

Viime kädessä kuluttaja voi viedä asian kuluttajavalituslautakunnan ratkaistavaksi. Lautakunta on puolueeton ja riippumaton asiantuntijaelin, jonka jäsenet edustavat tasapuolisesti kuluttajia ja elinkeinonharjoittajia.

Kuluttajavirasto muistuttaa, ettei kuluttajan tarvitse suostua siihen, että suomenkielinen ohje maksaa erikseen. Joidenkin tuotteiden kokoaminen tai käyttäminen ilman ohjeita saattaa olla jopa vaarallista, joten myös tuoteturvallisuuslaki edellyttää riittäviä käyttöohjeita.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat