Mainos

Kuluttajavirasto varoittaa älykkyystestistä

Kuluttajaviraston mukaan ÄÖ Foorumi -nimisen Internet-sivuston älykkyys- tai rakkaustestin maksullisuudesta ei ole kerrottu riittävän selvästi.

Kuluttajavirastoon on tullut useita ilmoituksia internetin käyttäjiltä, jotka ovat saaneet yllättävän puhelinlaskun tehtyään ÄÖ Foorumi -nimisillä sivustoilla älykkyys- tai rakkaustestin. Palvelun maksullisuudesta ei ollut sivuilla kerrottu riittävän selvästi. Kuluttajille räpsähti kuitenkin testin teosta vähintään 14-15 euron, useissa tapauksissa jopa 49 euron lisälasku.

Kuluttajaviraston mukaan tilanne muistuttaa maailmalla yleistyvää niin sanottua modeemikaappausta. Siinä tietokoneelle latautuva ohjelma käyttäjän tietämättä katkaisee yhteyden paikalliseen internet-palvelun tarjoajaan ja ottaa uuden yhteyden yleensä kalliimpaan ulkomaiseen numeroon. Viraston mukaan suomalainen välittäjäoperaattori Elisa on jo sulkenut pääsyn kyseiseen palvelunumeroon ja luvannut hyvittää asiakkailleen perusteettomat laskut.

Kuluttajavirasto neuvottelee lisäksi parhaillaan testiä ylläpitävän tanskalaisyrityksen kanssa. Viraston mielestä yhtiön markkinointi on lain vastaista ja sen on lakattava laskuttamasta niitä kuluttajia, jotka eivät ole voineet ymmärtää, että kyse on maksullisesta palvelusta.

Samalla kannalla on ollut Ruotsin markkinaoikeus, joka äskettäin otti kantaa vastaavanlaiseen tapaukseen. Ruotsissa TeliaSonera maksoi modeemikaappauksen uhriksi joutuneille kuluttajille puhelinlaskusta hyvitystä ja tarjosi mahdollisuutta maksuttomaan koodiin, jota ilman liittymästä ei voi yhdistää puheluita ulkomaille tai maksulliseen numeroon. Laajakaistaliittymissä modeemikaappaus ei muutenkaan ole mahdollinen.

Kuluttajavirasto muistuttaa, että perusteettomalta vaikuttavasta puhelinlaskusta voi tehdä valituksen palvelua ylläpitävälle yritykselle tai omalle operaattorille. Kuluttajaviraston kotisivuilta löytyy siihen ohje. Jos laskua karhutaan vielä reklamaation teon jälkeen, asian voi viedä kuluttajavalituslautakuntaan. Lisää ohjeita saa kunnallisilta kuluttajaneuvojilta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.