Mainos

Kuluttajavirasto vaatii tehostettua valvontaa tekstiviestivipeille

Nykyisin kuka tahansa saa perustaa pikaluottoyrityksen eikä toimintaa valvo mikään viranomainen.

Kuluttajavirasto vaatii tekstiviestivippien valvonnan tehostamista. Nyt pikavippejä myöntävät yritykset eivät aina kanna vastuutaan järjestelmiensä turvallisuuspuutteista ja niiden seurauksista.

Kuluttajavirasto viittaa julkisuudessa kerrottuihin tapauksiin, joissa kuluttajat ovat onnistuneet hankkimaan omalle tililleen tekstiviestivipin toisen henkilön nimissä. Tästä huolimatta osa yrityksistä on varannut itselleen mahdollisuuden ilmoittaa luottotietorekisteriin tiedot sellaisesta asiakkaasta, joka ei ole maksanut lainaa takaisin 60 vuorokauden kuluessa sen eräpäivästä.

Asiakas voi siis saada maksuhäiriömerkinnän luotosta, jota ei ole koskaan ottanutkaan.

Kuluttajavirasto pitää maksuhäiriömerkinnän mahdollistavaa ehtoa kohtuuttomana ja on vaatinut yrityksiä poistamaan sen sopimuksistaan. Yrityksiä on myös vaadittu lopettamaan perintä heti, jos asiakas ilmoittaa, että lainan on hänen nimissään tilannut joku muu.

Kuluttajavirasto vaatii, että pikavippejä myöntävät yritykset vähintään rekisteröitäisiin. Nykyisin kuka tahansa saa perustaa pikaluottoyrityksen eikä toimintaa valvo mikään viranomainen. Ongelmien ehkäiseminen vaatisi Kuluttajaviraston mukaan myös muutoksia lainsäädäntöön.

Seitsemän kahdeksasta sai vilpillisen vipin

Sanomalehti Keskisuomalainen kertoi tänään, että pikalainafirmojen rahahanat vuotavat. Keskisuomalaisen tekemässä testissä seitsemän kahdeksasta tekstiviestivippejä tarjoavasta yrityksestä myönsi pikalainan, vaikka lainan tilaaja ja rahojen saaja olivat eri henkilöitä.

Pyydetyt summat vaihtelivat 50 eurosta 200 euroon. Keskisuomalaisen testissä lainapäätös tuli parhaimmillaan muutamassa minuutissa.

Kuluttajavirastolle on tullut jo aiemmin valituksia siitä, että rahaa on lainattu esimerkiksi toisen perheenjäsenen matkapuhelimella. Lainan saamiseen riittää, että tietää kännykän omistajan nimen, osoitteen ja sosiaaliturvatunnuksen.

Pikalainalla tarkoitetaan vakuudettomia lyhytaikaisia vippejä, joita voi hakea matkapuhelimen tai internetin välityksellä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.