Mainos

Kuluttajavirasto uhkaa Skanskaa markkinaoikeudella

Virasto odottaa, että Skanska ratkaisisi asuntomarkkinoinnin käytäntöjen ongelmat oma-aloitteisesti ensi kuun aikana. Jos näin ei käy, kiista etenee markkinaoikeuteen.

Kuluttajavirasto uhkaa rakennusliike Skanskaa markkinaoikeuteen viemisellä. Virasto vaatii yhtiötä muuttamaan asuntomarkkinoinnissaan käytäntöä, jossa se ei ilmoita selvästi asuntokohtaista vuokratontin lunastusosuutta. Viraston mukaan käytäntö on lainvastainen.

MTV:n uutiset kertoi kuluttajia kummastuttaneesta markkinointityylistä viime keväänä. Kohteissa ostaja joko maksaa velattoman myyntihinnan lisäksi tontista kuukausittaista vuokravastiketta tai lunastaa tonttiosuutensa pois könttäsummalla.

Lunastushinta on merkittävä lisä asunnon hintaan. Helsinkiläisessä esimerkkikohteessa lunastushinta on 192 000 euroa maksavassa asunnossa lähes 59 000 euroa. Vastaavasti kuukausittain maksettava tontinvuokravastike olisi noin 259 euroa. Kustannukset on saatettu kuitata esimerkiksi lehti-ilmoittelussa vain maininnalla "vuokratontti, mahdollisuus lunastaa omaksi".

Virasto on toistuvasti pyytänyt rakennusliikkeitä muuttamaan käytäntöä, mutta tähän ei ole suostuttu. Skanska on perustellut linjaansa mm. sillä, että summan sijoittaminen velattomaan hintaan sekoittaisi markkinoinnissa vakiintuneita käsitteitä. Lisäksi yhtiö katsoo, että käytännön muuttaminen myös tekisi asuntojen hintojen vertaamisen mahdottomaksi.

Skanskan lisäksi markkinointitapa on ollut käytössä myös NCC:llä ja Alfred Palmbergilla. Kuluttajavirasto kohdistaa mahdollisen oikeusprosessin kuitenkin Skanskaan, jonka kanssa asiasta on keskusteltu pisimpään.

Virasto on antanut Skanskalle nyt marraskuun asti aikaa ratkaista asia oma-aloitteisesti. Mikäli sopua ei synny määräaikaan mennessä, kiista viedään markkinaoikeuteen.

(MTV3 / Salla Vuorikoski)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.