Mainos

Kuluttajavirasto: Palveluasumisen hinnoissa suuria eroja

Asumiskustannukset vanhusten palvelutaloissa vaihtelevat huomattavasti eri puolilla maata. Kuluttajaviraston tekemän selvityksen mukaan kokonaiskustannukset asumisesta, hoidosta ja muista palveluista vaihtelivat noin 7000 markasta 17 000 markkaan kuukaudessa.
Selvityksen mukaan hintojen selvittäminen eri vanhusten palvelutaloissa on hankalaa, ja niiden vertaileminen eri palvelutalojen välillä on vielä hankalampaa.
-Palvelutaloasumisen kustannuksia on hankala vertailla, koska hinnastot ja maksuperusteet ovat hyvin erilaisia. Hinnat koostuvat vuokrasta, hoiva- ja hoitopalveluista, turvapalveluista, ateriapalveluista, siivouksesta sekä muista palveluista.
Kun muutto palvelutaloon tulee ajankohtaiseksi, kannattaa selvittää jokainen mahdollinen palvelutalon asumis- ja palvelukustannus erikseen, kertoo Marja Nygren Kuluttajavirastosta.
Kuluttajaviraston selvityksessä oli mukana 20 palvelutaloa ympäri Suomea. Mukana on dementoituneiden ryhmäkoteja, fyysisesti huonokuntoisten ryhmäkoteja ja itsenäisiä vuokra-asuntoja.
Asukas on palveluasunnossa vuokrasuhteessa ja maksaa vuokraa neliöidensä mukaan. Vuokrat ovat yleensä noin 40-50 markkaa neliöltä. Pääkaupunkiseudulla ne ovat kalliimpia. Kooltaan palvelutaloasunnot ovat 25-50 neliöä. Aterioiden hinnat vaihtelevat yleensä 1200 markasta 2300 markkaan kuukaudessa.
Jos asiakas ei selviydy palveluasumisesta aiheutuvista maksuista, kunta voi tulla vastaan. Mahdollisuus siihen on syytä selvittää ennen palvelutaloon muuttamista, kerrotaan Kuluttajavirastosta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.