Mainos

Kuluttajavirasto löysi puutteita joulun leluista

Kuluttajaviraston vuotuinen leluturvallisuustesti osoitti jälleen kerran, että Suomessa on myynnissä myös vaarallisia leluja.

Vaara vaanii esimerkiksi muovileluissa, sillä muovin pehmentämiseen saatetaan käyttää kiellettyjä ftalaatteja, jotka haittaavat lisääntymistä.

Ftalaatteja ei huomaa leluista ilman erityisiä testejä, mutta niitä pääsee lapsen elimistöön varsinkin silloin, jos hän imeskelee tai pureskelee lelua.

Tänä vuonna testattiin 50 lelua. Leluja ei valittu satunnaisesti, vaan mukaan haluttiin sellaisia, jotka kuuluvat viraston ja tullilaboratorion aiempien kokemusten perusteella riskiryhmään.

Vuosittain myydään noin 30 000 erilaista lelua, joista suurinta osaa ei testata erikseen. Vaarallisia leluja on siis taatusti myös niiden 29 950 lelun joukossa, joita ei tällä kertaa valittu testattaviksi.

Ftalaatteja neljässä testilelussa

Testattujen lelujen joukossa oli neljä, joissa oli kiellettyjä ftalaatteja. Kaikki neljä tuotetta oli tehty Kiinassa.

Spiderman-nyrkkeilysettilelussa oli ftalaattien lisäksi lyijyä, joka on myrkyllistä ja aiheuttaa erityistä vaaraa pienille lapsille. Nyrkkeilysetin lisäksi markkinoilta vedetään pois Bilteman myymä sininen kengurupallo, jossa ftalaatteja oli runsaasti.

Imukupin varassa roikkuvissa Simpsons-pehmoleluissa ei ollut itsessään mitään vikaa, mutta imukupit oli pehmennetty ftalaatilla. Leluja ostaneet asiakkaat saavat silti halutessaan rahat takaisin koko ostoksesta.

Samalla tavalla vain osittain vaarallinen on Zoob-rakennussarja, jossa turvalliset rakennuspalikat on pakattu ftalaatteja sisältävään muovilaukkuun.

Sormivärin pitää olla pahaa

Markkinoilta vedetään pois myös malesialaiset Junior designer -sormivärit, joissa oli kaksi olennaista vikaa.

Ensinnäkään väreihin ei ollut lisätty karvasainetta, jonka tehtävä on tehdä väreistä pahanmakuisia, jotta lapset eivät söisi niitä. Lisäksi niissä oli liian suuri määrä säilöntäainetta.

Testaajien haaviin tarttui aasialaisten lisäksi yksi kotimainen lelu. Puisen Jukka-pikkuauton pyöreäpäinen kuljettajahahmo oli liian pieni, joten lapsi voi olla vaarassa tukehtua siihen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.