Mainos

Kuluttajavirasto löysi leluista ftalaattia

Kuluttajaviraston helmi-maaliskuussa teettämien testien takia viisi lelua on jouduttu vetämään markkinoilta ftalaatin takia.

Kyse on PVC-muovisista, alle 3-vuotiaille lapsille tarkoitetuista suuhunpantavista leluista tai lastentarvikkeista. Ftalaattia käytetään PVC-muovin pehmittimenä. Kyse on kiistanalaisesta aineesta, jonka ei pieninä määrinä tiedetä olevan vaarallista. Ftalaatin vaaroista on kuitenkin annettu ohjeistus EU:n tieteellisessä komissiossa.

-Osa ftalaateista on elimistössä kertyviä ja pysyviä. Tieteellinen komitea on halunnut välttää näitä, koska terveyden kannalta elinikäisen kokonaiskertymän minimoiminen on tärkeää, sanoo Kuluttajaviraston ylitarkastaja Pirjo Tomperi.

Hänen mukaansa vasta sylki liuottaa ftalaatin lelusta. Siksi rajoitus koskee juuri alle 3-vuotiaille tarkoitettuja suuhunpantavia leluja. Testattujen 21 lelun pääosa oli puruleluja, mutta joukossa oli myös kylpykirjoja ja niin sanottuja vinkuleluja.

Ftalaattia sisältäneet lelut ovat Brion maahantuoma porkkanan mallinen purulelu, Lastentarvike Oy:n hylkeen mallinen muovilelu, Hello Baby kelta-musta kala, Economy Agency Oy:n kylpylelu sekä Satukustannus Oy:n kylpykirja ja ankka -setti sekä kylpykirja ja laiva -setti.

Tuotteiden DINP-ftalaattipitoisuus oli 22 prosentista 30:een. Leluja ostaneet kuluttajat voivat palauttaa lelun kauppaan ja vaatia kauppahinnan palautusta.
(MTV3-STT)
Kuvat leluista ovat nähtävillä Kuluttajaviraston Internet-osoitteessa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.