Mainos

Kuluttajavirasto: Alehinnat saavat vielä jatkua

Kuluttajaviraston mukaan neuvottelut kauppojen niin sanotuista punaisten lappujen aletuotteista ovat yhä kesken.

Ilta-Sanomien mukaan viimeistä myyntipäivää lähestyvien tuotteiden myynti alennuksilla loppuu, koska Kuluttajavirasto ja Päivittäistavarakauppa eivät ole päässeet sopuun siitä, miten alennukset tulisi tuotteisiin merkitä.

- En haluaisi tässä vaiheessa kommentoida mitään yksityiskohtia. Odotamme Päivittäistavarakauppa ry:n vastausta neuvottelupöytään ja sen jälkeen arvioimme tilannetta täällä Kuluttajavirastossa, kertoo viraston ylijohtaja Marita Wilska.

Kiistassa on kyse hintamerkintäasetuksen tulkinnasta. Kuluttajaviraston mukaan tuotteisiin pitäisi merkitä alennusprosentin mukaan myös uusi alehinta sekä yksikköhinta, eli litra- tai kilohinta. Tämä vaatisi kaupoilta suuren ja kalliin työn hintojen uudelleenmerkitsemiseksi, ja käytännössä moni kauppa saattaisi luopua kokonaan aletuotteiden myynnistä.

Kaupan mukaan kuluttajat menettäisivät näin 50 miljoonan arvoisen edun. Lisäksi kauppa laskee, että sekajätteen määrä on lisääntymässä lähes miljoonalla kilolla.

- En halua ottaa kantaa kaupan laskelmiin, mutta jos kauppa puhuu ruoan hukkaan heittämisestä, niin onhan ruokaa mahdollisuus jakaa vaikkapa Pelastusarmeijan kautta, Wilska pohtii.

Ilta-Sanomien julkaisema Kuluttajaviraston paimenkirje, jossa alennustuotteiden hintailmoittelusäädöksiä rikkovia kauppoja uhataan uhkasakolla, on Wilskan mukaan täysin vanhentunutta tietoa.

- Tämä on ihan vanhentunut asia. Kyseisen kirjeen lähettämisestä on kulunut vaikka kuinka paljon aikaa. Sen jälkeen on tehty uusi päätös, jonka pohjalta olemme antaneet päivittäistavarakaupalle luvan käyttää hintataulukkoa, jos he niin haluavat, Wilska toteaa.

Wilska korostaa, ettei Kuluttajavirasto voi myöntää aletuotteiden hinnoittelussa lainsäädännön säännöksistä poikkeuksia.

- Lainsäädännön puitteissa on kuitenkin toimittava eli etsitään sellaista ratkaisua, mikä on sekä kuluttajan että kaupan kannalta tyydyttävä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.