Mainos

Kuluttajavalituslautakuntaan valitetaan entistä enemmän

Kansalaiset tekevät yhä enemmän valituksia kuluttaja-asioista. Kuluttajavalituslautakuntaan saapuneiden valitusten määrä lisääntyy kiihtyvää tahtia.

Kuluttajavalituslautakuntaan saapuneiden valitusten määrä lisääntyy kiihtyvää tahtia.

Lautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg on jo keskustellut ongelmasta kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen kanssa. Lautakunta kuuluu Pekkarisen hallinnonalaan.

Ståhlbergin mukaan lautakunta tarvitsisi lisää määrärahaa ja henkilökuntaa, jotta se voisi selviytyä työtaakastaan.

Tämän vuoden alusta lautakuntaan on saapunut 3300 uutta valitusta. Ståhlberg arvioi, että lautakunnan käsiteltäväksi tulevien asioiden määrä kasvaa tänä vuonna kymmenen prosenttia kuten viime vuonnakin. Jos valitusten tahti jatkuu samalla vauhdilla vielä loppuvuoden, käsiteltävien asioiden määrä nousee 3700:aan. Se lyö laudalta viime vuoden, joka jo oli ennätysvuosi.

-Jos kehitys jatkuu tämänkaltaisena kaksikin vuotta, olemme suurissa vaikeuksissa, Ståhlberg sanoo.

Hän huomauttaa, että valitusten määrän kasvu johtaa käsittelyaikojen pidentymiseen entisestään. Tällä hetkellä käsittelyajat vaihtelevat kahdesta kuukaudesta puoleentoista vuoteen, ja pisimmät ajat ovat asumiseen liittyvissä asioissa.

Autovalitusten kasvulle ei selitystä


Lautakunta on muuttanut jonkin verran toimintatapojaan, jolloin valitusten käsittelyajat ovat lyhentyneet.

-Olemme koittaneet saada aikaan enemmän sovintoratkaisuja ja myös turhista jutuista on haluttu päästä eroon, Ståhlberg sanoo.

Turhaksi jutuksi Ståhlberg kuvailee tilannetta, jossa valitukselle ei ole oikeudellista perustetta.

-Esimerkiksi näemme, ettei tavarassa voi olla sitä virhettä, mitä kuluttaja väittää tai hän on jo saanut virheestä riittävän hyvityksen. Voi myös käydä niin, ettei virhettä pystytä todistamaan, Ståhlberg sanoo.

Eniten ovat lisääntyneet kulkuneuvojen kauppaa koskevat valitukset, joiden määrä on jo ylittänyt viimevuotisen tason. Tänä vuonna valituksia on jo tullut 540, mikä on 30 enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Autovalitusten tulvaan Ståhlberg ei löydä selitystä.

-Valitukset liittyvät ihan perinteiseen käytetyn auton kauppaan, jossa tuontiautot eivät vielä näy. Ehkä autoasiat ovat verouudistuksen yhteydessä olleet esillä tavanomaista enemmän, Ståhlberg sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.