Kuluttajat yllättyivät: Älypuhelin onkin virtasyöppö

Älypuhelimen virrankulutus yllättää. Internetin keskustelupalstoilla valitetaan tämän tästä, kuinka uuden älypuhelimen akku on simahtanut parissa tunnissa, vaikka käyttäjä on vain hiukan testaillut laitteen ominaisuuksia.

Usein käyttäjä muistelee kaiholla muinaista matkapuhelintaan. Peruspuhelimessa ei ollut edes kelloa ja näyttökin oli mustavalkoinen, mutta akussa riitti virtaa viikoksi.

Jos uutta kännykkäänsä räplännyt käyttäjä käy älypuhelimen kaikki toiminnot läpi, hän teettää laitteella paljon työtä. Siihen kuluu energiaa.

Puheluiden lisäksi käyttäjä ehkä selaa nettisivustoja sekä wlan- että 3g-yhteyksillä, käy läpi sähköposteja, kuuntelee nettiradioita ja katselee verkosta videoita.

Virtaa nielevät myös paikannuspalvelut, joita käytetään karttaohjelmiston ja puhelimen gps-laitteen avulla. Kulutusta eivät vähennä kamera, videokuvaus ja musiikin kuuntelu.

Tehokas tekniikka vaatii veronsa

Älypuhelin on teknisesti aivan eri laite kuin vanhan ajan peruskännykkä. Tehokas tekniikka syö sähköä.

Nykypuhelimissa prosessorit ovat nopeita, muistia on paljon ja näytöt ovat isoja, kirkkaita ja värikkäitä. Kuvapisteitä näyttöruuduissa on enemmän kuin muutaman vuoden takaisissa tietokonenäytöissä.

Älypuhelin on luonteeltaan enemmän tietokone kuin puhelin. Laitetta voi käyttää moniin tehtäviin ja vieläpä moniajossa, jolloin puhelin tekee useita tehtäviä samanaikaisesti. Taustalla toimivat palvelut vievät kuitenkin virtaa kaiken aikaa.

3g-yhteys rasittaa

Valmistajat tietävät, että käyttäjät ovat tyytymättömiä älypuhelimien virrankulutukseen. Siksi ohjekirjoissa on yleensä paljon ohjeita akun käyttöajan pidentämiseen.

Käyttäjien kokemusten mukaan yksi keino näyttää olevan yli muiden. Se on on 3g-yhteyden kytkeminen pois ja siirtyminen käyttämään pelkkää gsm-verkkoa. Uudet 3g-yhteydet ovat nopeita, mutta niiden käyttö lisää virrankulutusta, jos yhteyden laatu on huono.

Muutenkin käyttäjän on syytä muistaa, että matkapuhelin on radiolaite, joka on kaiken aikaa yhteydessä tukiasemaan ja usein muihinkin laitteisiin. Iso osa virrankulutuksesta liittyy radioyhteyksiin.

Jos tukiasema on kaukana tai esteiden takana, yhteyden ylläpito vaatii aina paljon tehoa. Jopa sää vaikuttaa virrankulutukseen.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat