Mainos

Kuluttajat: Suomi tukevassa nousussa ensi syksyn

Kuluttajien luottamus Suomen talouden nousuun on vahvistunut nopeasti. Selvä enemmistö suomalaisista luottaa siihen, että maan talous on vuoden kuluttua paremmassa jamassa kuin nyt. Heikkenemiseen uskoo vain 14 prosenttia kuluttajista

Luvut ovat valoisammat kuin yli vuosikymmeneen. Viime joulukuussa luottamus rämpi pohjamudissa. Nousu ääripäästä toiseen on ollut vauhdikasta.

Tilastokeskuksen luottamusindikaattori ei kuitenkaan kerro mitään talouskasvun voimakkuudesta. Indikaattori mittaa ainoastaan suuntaa, mihin kuluttajat arvioivat Suomen talouden kulkevan vuoden kuluttua.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Pertti Kangassalo huomauttaa kokemuksen osoittaneen, että luottamusindikaattorin suuri pisteluku on silti antanut osviittaa myös talouskasvun voimakkuudesta.

- Tästä voi päätellä, että kuluttajat odottavat aika mukaviakin kasvulukuja ensi syksynä, Kangassalo sanoo.

Suomen taloudellista tilannetta mittaava indikaattori on tässä kuussa noussut jo 21,4 pisteeseen. Huippu on vain kolme kymmenystä enemmän vuodesta 1995 tehtyjen mittausten aikana.

Viime joulukuussa lukema oli 27,1 prosenttia miinuksella.

Indikaattori kääntyi plussalle viime toukokuussa. Jos kuluttajat ovat osanneet ennustaa oikein, Suomen talous lähtisi nousuun ensi keväänä.

Kangassalon mukaan kuluttajien arviot Suomen talouden käänteistä ovat osuneet yleensä oikeaan.

- On hämmästyttävää, miten käsi kädessä bruttokansantuote on kulkenut luottamusindikaattorin kanssa, hän sanoo.

Hän kertoo, että kuluttajat osasivat ennakoida lamankin vuonna 1991 sekä nousukauden alun vuonna 1993. Myös monet muut talouden käänteet ovat olleet kuluttajilla hanskassa.

Työttömyys lisääntyy

Suomalaiset arvioivat kuitenkin työttömyyden lisääntyvän seuraavan vuoden aikana. Lähes kolmannes kuluttajista kokee uhkaa omalla kohdallaan. Kyselyn tulos on linjassa ekonomistien ennusteiden kanssa.

- Tavalliset kadunmiehet ja -naisetkin osaavat erottaa, että työttömyys laahaa perässä, Kangassalo arvioi.

Hän ei sen sijaan usko, että maaliskuussa nousuun kääntyneillä osakemarkkinoilla olisi ollut vaikutuksia kuluttajien arvioihin. Pörssit koskettavat vain pientä osaa väestöä.

Luottamus Suomen talouteen on yksi kuluttajien luottamusindikaattorin osista. Myös yleinen indikaattori on selvästi plussalla.

Katso Leea Ollikaisen juttu

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.