Mainos

Kuluttajat luottavat yhä omaan talouteensa

Kuluttajat suhtautuivat maaliskuussa edelleen pessimistisesti Suomen talouteen ja työttömyyskehitykseen, mutta he kuitenkin luottivat vahvasti omaan talouteensa. Lainanottoa ja kestotavaroiden ostamista pidettiin kannattavana.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan luottamus talouteen on ollut viime kuukausia hieman pitkäaikaista keskiarvoa heikompaa. Kuluttajien luottamusindikaattori oli maaliskuussa 10,1, kun helmikuussa luottamusindikaattori oli 10,6. Maaliskuussa vain 21 prosenttia haastatelluista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Useampi eli 29 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan. Vastaavat osuudet olivat viime vuoden maaliskuussa 32 ja 17 prosenttia.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti maaliskuussa 28 prosenttia kansalaisista ja vain yhdeksän prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa. Kuluttajista 38 prosenttia arvioi työttömyyden lisääntyvän seuraavan 12 kuukauden aikana ja vain 23 prosenttia uskoi työttömyyden vähenemiseen. Ensi vuoden maaliskuun inflaatiovauhdiksi ennustettiin 2,1 prosenttia.

Kuluttajista 73 prosenttia piti maaliskuussa lainan ottamista edullisena, ja 17 prosenttia kotitalouksista suunnitteli ottavansa lainaa vuoden kuluessa. Maaliskuussa 50 prosenttia kuluttajista piti kestotavaroiden ostamista edullisena. Vastaava osuus oli vuosi sitten 33 prosenttia.

Tilastokeskuksen kerran kuussa tehtävään kuluttajabarometriin haastateltiin 3.-19. maaliskuuta 1627 henkilöä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.