Mainos

Kuluttajat luottavat omaan talouteensa

Kuluttajien luottamus omaan talouteensa oli lokakuussa yhä vahva. Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan 23 prosenttia kuluttajista odotti oman taloutensa paranevan seuraavan vuoden aikana ja vain 9 prosenttia arvioi sen huononevan.

Sen sijaan kuluttajien usko nopean talouskasvun jatkumiseen on heikentynyt edelleen. Lokakuussa 21 prosenttia kuluttajista arvioi maan taloustilanteen huononevan seuraavan vuoden aikana ja 26 prosenttia odotti sen paranevan. Vielä elokuussa vastaavat osuudet olivat 10 ja 39 prosenttia.

Myös työttömyyden vähenemiseen uskovien osuus on kahdessa kuukaudessa pienentynyt 58 prosentista 43 prosenttiin. Kuluttajien näkemyksiä ilmaisevan luottamusindikaattorin lukema oli lokakuussa 10,8. Syyskuusta se oli laskenut 2,2 yksikköä ja elokuusta 6,1 yksikköä.

Kuluttajien oma rahatilanne oli barometrin mukaan lokakuussa hieman parempi kuin vuotta aiemmin. 65 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään rahaa seuraavan vuoden aikana ja 16 prosenttia aikoi ottaa lainaa. Kotitalouksista 5 prosenttia suunnitteli asunnon ostamista seuraavan vuoden aikana ja 10 prosenttia auton ostoa puolen vuoden kuluessa. Myös viihde-elektroniikan hankintaa ja ulkomaanmatkoja suunniteltiin hieman useammin kuin vuotta aiemmin. Ensi vuoden lokakuun inflaatiovauhdiksi kuluttajat ennustivat 1,6 prosenttia. Tilastokeskuksen kuluttajabarometria varten haastateltiin lokakuun puolivälin jälkeen 1 590 ihmistä.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.