Mainos

Kuluttajat luottamus talouteen heikko

Kuluttajien näkemykset Suomen taloudesta ja työttömyyskehityksestä ovat synkentyneet. Luottamus talouteen on tällä hetkellä heikoimmillaan sitten 1990-luvun lamavuosien.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattori oli elokuussa 0,6 . Tästä huolimatta kuluttajat uskovat kuitenkin edelleen vahvasti omaan talouteensa ja mahdollisuuksiinsa säästää.

Kotitalouksien rahatilanne on hyvä, ja säästämistä pidetään kannattavana. Lisäksi erilaisia kulutusaikeita on edelleen runsaasti. Tilastokeskuksen kuluttajabarometria varten haastateltiin elokuussa 1 550 suomalaista.

Elokuussa 41 prosenttia kuluttajista arvioi, että Suomen taloustilanne huononee seuraavan vuoden aikana. Haastatelluista 15 prosenttia odotti maamme talouden paranevan. Heinäkuussa vastaavat osuudet olivat 37 ja 17 prosenttia ja vuosi sitten 12 ja 35 prosenttia. Vain kymmenen prosenttia kuluttajista arvioi oman taloutensa huononevan. Oman taloutensa kohentumiseen suhtautui yhä luottavaisesti 26 prosenttia kuluttajista.

Kuluttajista 39 prosenttia arvioi elokuussa, että työttömyys alkaa lisääntyä seuraavan vuoden aikana. Vastaava osuus oli heinäkuussa 23 ja vuosi sitten kymmenen prosenttia. Inflaation kuluttajat ennustivat olevan ensi vuoden elokuussa 2,4 prosenttia.

Säästäminen kannattavaa

Säästämistä piti elokuussa kannattavana 65 prosenttia kuluttajista, kun siihen vuotta aiemmin uskoi 56 prosenttia. Kotitalouksista 73 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana. Vuosi sitten osuus oli 64 prosenttia.

Lainan ottamista kannattavana piti 56 prosenttia kuluttajista. Vuoden sisällä lainanottoa suunnitteli 13 prosenttia kotitalouksista.

Kestotavaroiden ostamista piti elokuussa edullisena 40 prosenttia kuluttajista. Kotitalouksilla oli runsaasti aikeita kohentaa kotia ja ostaa viihde-elektroniikkaa. Digiboksin hankintaa seuraavan puolen vuoden aikana suunnitteli vain seitsemän prosenttia kotitalouksista.

Kotitalouksista yhdeksän prosenttia aikoi ostaa auton, ja asunnon ostoa vuoden kuluessa harkitsi kuusi prosenttia kotitalouksista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.