Mainos

Kuluttajat kummastelevat ilmalämpöpumppujen todellista hintaa

Kuluttajaneuvojat ovat viime aikoina saaneet runsaasti valituksia ilmalämpöpumpuista ja niiden asennuksista. Kuluttajaviraston ja lääninhallitusten tuore selvitys osoittaa, etteivät ostajat ole turhaan äimänkäkenä. Vain neljä tarjousta kymmenestä paljastaa heti kaikki kulut: pumpun, tarvikkeet, lisävarusteet sekä asennustyön ja asentajien matkakulut.

Ilmalämpöpumppu vähentää energiankulutusta varsinkin sähkölämmitteisissä taloissa. Laitteiston lopullinen hinta on kuitenkin usein kuluttajalle ikävä yllätys.

Vertailuun pyydettiin tarjouksia ilmalämpöpumpusta asennettuna paikalleen noin 140-neliöiseen, puurakenteiseen omakotitaloon. Kokonaishinnaksi tuli keskimäärin 1900 euroa; haitari ulottui 1200 eurosta 3500:aan.

Kuluttajaviraston mukaan kiistatilanteiden selvittämistä helpottaisi se, että yksi ja sama liike vastaisi laitteen myynnistä, asennuksista, huollosta ja takuukorjauksista.

Todellisuudessa hinnoittelu on niin kirjavaa, että myyjien tarjouksia on melko mahdoton vertailla. Esimerkiksi halvimmat 500-550 euron asennuspaketit kaupataan usein ilman sähkötöitä ja lisävarusteita, jotka voivat kasvattaa laskua jopa sadoilla euroilla.

- Energiansäästöt toteutuvat varmemmin, jos valitsee luotettavan myyjän ja palvelevan ammattitaitoisen asennusliikkeen, joka osaa tukea asiakasta pumpun oikeassa valinnassa, sijoittamisessa ja käytössä, teroittaa kuluttajavirasto.

Vain kolmasosa liikkeistä antaa asiakkaalle dokumentin laitteiston toiminnasta, vaikka kuluttajalla on sellaiseen oikeus.

Kaikki myyjätkään eivät tiedä, kauanko laitteisiin saa varaosia.

Kompressorin osa- tai jatkotakuu vaihteli vuodesta kuuteen. Sama laite saattaa saada erilaisen takuuajan eri maahantuojilta. Pidempi takuu edellyttää joissakin tapauksissa, että asiakas sitoutuu vuosittaisiin, maksullisiin huoltokäynteihin.

Vertailuun kertyi maaliskuussa tietoa 61:tä erilaisesta ilmalämpöpumpusta. Sittemmin on markkinoille ilmaantunut lisää yrittäjiä ja kilpailua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.