Mainos

"Kuluttajat entistä varovaisempia"

Finanssialan kriisi näkyy jo nyt Suomessa kulutuspäätöksissä. Stockmannin toimitusjohtajan Hannu Penttilän mukaan tästä vuodesta on tulossa kaupalle vielä hyvä vuosi, mutta viime kuukausina ihmiset ovat tulleet varovaisemmiksi.

- Muodin alue pärjää vielä kohtuullisen hyvin. Sen sijaan kaikissa kodin sisustamiseen ja muuttamiseen liittyvissä asioissa, jossa talous on hiljentynyt muutenkin, kriisi näkyy jo myynnissä, sanoo Penttilä.

Kyse on Penttilän mukaan Suomessa psykologiasta ja mielikuvista.

- Ei suomalaisten taloudellinen tilanne ole vielä muuttunut niin dramaattisesti, että sen pitäisi heijastua jo nyt tässä vaiheessa kulutukseen.

Penttilä uskoo, että ensi vuodesta on tulossa kaupalle kohtuullisen hankala vuosi yleismaailmallisen talouskriisin vuoksi.

Venäjällä kulutus kasvaa ja asenteet muuttuvat

Sen sijaan Venäjällä kulutus kasvaa voimakkaasti johtuen Venäjän keskiluokan vahvistumisesta. Stockmann on ollut Venäjällä jo 20 vuotta. Tällä hetkellä Stockmannilla on yli 60 erilaista pistettä eri puolilla Venäjää.

Stockmannin toimitusjohtaja Hannu Penttilä arvioi, että asenteet ulkomaisia investoijia kohtaan Venäjällä ovat muuttuneet. Finanssikriisin pyörteissä vakaiden toimijoiden arvostus on noussut.

- Ensin Georgian sodan aiheuttama länsimainen reaktio tuli selkeästi yllätyksenä Venäjälle. Ja nyt finanssikriisi on ajanut kaiken yli. Venäjällä tullaan omaisuus laittamaan uusiksi ja aika monien oligarkien, jotka ovat voimakkaasti velkaantuneita, omaisuus tulee menemään uusjakoon. Tästä tullaan varmasti neuvottelemaan ja tämä on muuttanut nyt jo ilmapiiriä. Voidaan sanoa, että ulkomaisten, pitkäjänteisten investorien arvostus on noussut, sanoo Penttilä.

Penttilä näkee keskiluokan vahvistumisesta johtuen Venäjän myös tulevaisuudessa vahvana markkina-alueena:

- Tavallisella venäläiskuluttajalla ei ole pankkilainoja, ei osakeomistuksia, jotka vaikuttaisivat heidän kulutuskykyynsä. Venäjällä tyypillisesti kuluttaja käyttää suhteellisesti suuremman osuuden tuloistaan kulutukseen kuin muualla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.